A nagy találkozások hete

Írta: 

Június 10-16. a nagy találkozások hete!  

A Fesztiválakadémián egy héten át koncertek, nyilvános mesterkurzusok és előadások, hangversenyek várják az érdeklődőket. Az eseményekhez idén újonnan kapcsolódik egy nemzetközi hegedűverseny, valamint lesz egy pedagógustalálkozó is. A jubileumi év tiszteletére a fesztivál programját mélyen áthatja Kodály Zoltán öröksége, művei felcsendülnek a koncertek mellett a mesterkurzusokon, hegedűversenyen is. 

A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémia Budapest törzsközönsége már tudja: ez a hét reggeltől estig ellenállhatatlan programokkal hozza lázba a zenerajongókat. Az idei rendezvény nagykoncertjein valódi sztárszólisták lépnek majd együtt színpadra, hallhatjuk többek között Shlomo Mintz, Komlósi Ildikó, Nógrádi Gergely, Vilde Frang, Aleksei Semenenko, ifj. Sárközy Lajos, Mácsai Pál, Shai Wosner, Jonathan Cohen, Balog József, Andreas Brantelied, José Gallardo, Nemes Balázs, Rácz Zoltán, Knut-Erik Sundquist, Maxim Rysanov, Garreth Lubbe, és Fenyő László, Kokas Dóra, játékát, fellép a Kelemen Kvartett, Szabó Dénes a Cantemus Kórussal, a Söndörgő Együttes és Pál István Szalonna és bandája, Sárközy Lajos és Zenekara is.

Kodály Zoltán zenepadagógusi és zeneszerzői munkássága mélyen áthatja a Fesztiválakadémia programját, a jubileumi év alkalmából Kodály művei felcsendülnek az előadásokon, a koncerteken és az I. Nemzetközi Fehér Ilona hegedűversenyen is. A tavalyi Fesztiválakadémia egyik emblematikus művészének, Kocsis Zoltánnak emlékét olyan művekkel idézik majd meg, amelyek szívéhez nagyon közel álltak s a művészeti vezetőkkel többször is előadtak. Ilyenek lesznek többek között Stravinsky A katona története, vagy Richard Strauss Metamorfózis című kompozíciója.

Napközben folyamatosan zajlanak a mesterkurzusok, melyekre a világ minden tájáról varjak a zenét tanuló zeneiskolás, középiskolás es egyetemista diákokat, hegedűs, brácsás, csellista, zongorista, klarinétos, fuvolista, nagybőgős és énekes hallgatókat.

A Fesztiválakadémia hetében megrendezik Magyarország első korosztályos nemzetközi hegedűversenyét is: az I. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A 8 és 18 év közötti fiatalok öt korcsoportban mérik össze tudásukat. A zsűri elnökséget maga Shlomo Mintz vállalta, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. A verseny gálakoncertjét a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémián rendezik.

A programokról bővebben a Fesztiválakadémia honlapján tájékozódhat. 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64