Csajkovszkij Csipkerózsikája a Pesti Vigadóban

Február 28-án a Royal Ballet társulatának 70 éve jegyzett darabját, Csajkovszkij Csipkerózsikáját láthatja a közönség a Pesti Vigadóban. 
A Csipkerózsika Pjotr Iljics Csajkovszkij második balettje. A történet alapját Charles Perrault azonos című meséje képezi. A mű ősbemutatójára 1890. január 15-én került sor a szentpétervári Mariinszkij Színházban, a Magyar Állami Operaházban először 1967. május 14-én mutatták be - Marius Petipa koreográfiájával.
Marius Petipa eredetileg zeneszerzőnek készült, ennek később a balettek szerkesztésénél nagy hasznát vette. Petipa ötven év alatt 54 balettet vitt színre, ezek közül többet ma is táncolnak. Huszonöt éves korától hetvenöt éves koráig működött a cári színházakban, 50 évi munkásságával sikerült biztosítania az orosz balett vezető szerepét Európában.

2006-ban, a Royal Ballett 75. születésnapjára készült el Monica Mason és Christopher Newton 1946-os produkciójának felújítása, amely Petipa eredeti koreográfiai megoldásait Nyikolaj Szergejev cári balettmester feljegyzései alapján hűen követte, de a forgatókönyv és a rendezés már Ninette de Valois, a Royal Ballett megalapítója nevéhez fűződik.

A Csipkerózsika élő közvetítése február 28-án 20 órától látható a Pesti Vigadóban, a pécsi Uránia moziban és a debreceni Apolló moziban, felvételről pedig március 2-án a szolnoki Tiszapart moziban, március 4-én a szegedi Belvárosi moziban, március 5-én a budapesti Puskinban, március 12-én pedig a kecskeméti Otthon moziban.
 
 
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64