Budapesten a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar

Írta: 
Budapesten lép fel a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar. 
Az orosz együttes, a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar budapesti koncertjén az orosz műsor hallható: A hattyúk tava című balett szvit változata hangzik el, valamint Rimszkij-Korszakov csodálatos zenekari költeménye, a Seherezádé. Fedoszejev 1974-ben foglalta el pozícióját, irányításával a zenekar nem csak méltán elismertté, hanem a magas zenei kultúra szimbólumává is vált szerte a világon. Több alkotó bízta rájuk művének bemutatását, például Prokofjev, Hacsaturján és Sosztakovics - utóbbi „kiváló muzsikusokból álló kiváló együttes”-ként jellemezte a zenekart.
A Csajkovszkij Szimfonikusok krónikájába olyan nagyhírű muzsikusok írták be a nevüket, mint Richter, David Ojsztrah, Pavarotti, Mirella Freni. A zenekar különböző nemzedékek legkiválóbb szólistáival játszik rendszeresen együtt, mint pl. a hegedűművész Gidon Kremer, a brácsás Jurij Basmet, a zongoraművész Elisabeth Leonskaja. A zenekar fedezte fel és ismertette meg a világgal Jevgenyij Kiszint, Maxim Vengerovot és Vadim Repint – ekkor mindhárman nagyon fiatalok voltak még.
Fedoszejev számos külföldi zenekarral is együttműködik, 1995 és 2004 között ő volt a vezető karmestere a Bécsi Szimfonikus Zenekarnak, amellyel mind a mai napig rendszeresen együtt dolgozik. Első vendégkarmestere a Tokiói Filharmonikus Zenekarnak és már 10 éve vendégkarmester a Zürichi Operaházban és a Zürichi Tonhalléban, és mint ilyen zsűrizett a zürichi Anda Gézáról elnevezett rangos nemzetközi zongoraversenyen.  
 
 
Kép: Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar, TSO

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64