Olasz Kulturális Hónap a Klasszik Rádió 92.1-en

Írta: 
 
Itália. 
 
Szinte nincs olyan ember, akinek emlékezetében ez a szó ne keltene nagyszerű emlékeket vagy tapasztalatokat. Kinek-kinek más jut eszébe, a Colosseum ívei, Gelsomina dallama az Országúton-ból,  a Garda-tó hattyúi, csilis fagyi a chioggiai cafeteriában, ahogy Pavarotti énekli a Nessun dormát, egy szuper gól egy szuper focista lába által, a pizza  és a pasták, a divat vagy épp a tengerpart aranyhomokja. Mert Itália kék ege alatt mindig történik valami különleges.
 
Ez a  nagyszerű ország felmérhetetlenül sokat adott az emberiség kultúrtörténetének, hiszen nincs olyan területe az irodalomnak, a művészetnek és a tudományoknak, ahol az olasz nép dicsőségét ne emelte volna valaki még magasabbra. És mi magyarok mindig is éreztünk valami szellemi közösséget az olasz kultúrával. Íróink, művészeink ihletért jártak Firenzébe vagy Velence lagúnáihoz. A  zöld-fehér-piros és a piros-fehér-zöld szellemi rokonságban áll egymással.
 
Márciusban elhozzuk a Klasszik Rádió hallgatóinak Olaszországot. Az  Olasz Kulturális Hónap alatt sok mindenről lesz szó. Az Olasz Kereskedelmi Képviselet és az Olasz Kulturális Intézet segítségével egy hónapig minden nap Itália lesz a téma. Ennek az időszaknak a jelentőségét hangsúlyozza az is, hogy maga Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete bevezetésével kezdődik majd el.
Az olasz kulturális hónapban a Budapesti Olasz Kultúrintézet, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Budapesti Corvinus Egyetem munkatársai lesznek segítségünkre. 
 
Miről hallhatunk majd? Szó kerül nagy irodalmárokról, mint Alessandro Manzoni, vagy Luigi Pirandello, eljön hozzánk Anna Magnani, Pasolini felejthetetlen Mamma Roma-jával, de megtudhatjuk azt is,  hogy készül a spaghetti alla amatraciana. És természetesen Verdi is velünk lesz, hiszen nélküle elképzelhetetlen lenne Itália, ahogy a Klasszik Rádió műsora is.
Hallunk majd a gazdag olasz történelem jelentős személységeiről és eseményeiről, a forradalmár Mazzinitől a tragikus sorsú  Aldo Moróig, megismerkedhetünk olyan nagyságokkal, mint Maria Montessori, a jelentős reformpedagógus. Megtudjuk, mitől lett közlekedési eszközből fogalom a Vespa neve által, és találkozunk Carlo Pedersolival, aki egyszerűen csak Bud Spencer néven lett mindenki imádott pofonvarázslójává.
 
Sok minden vár Önökre, utazzanak velünk ezekben a napokban. Aztán, amint eltelik ez a hónap a Klasszik Rádió kíséretében, már vehetik is elő a bőröndöt, és tervezhetik az utazást.  
 

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64