Klasszikus és Karácsony

Írta: 
 
Szatmári Róbert, a Klasszik Rádió főszerkesztőjének idei utolsó jegyzete.
 
"Miről is szólhatna az idei utolsó jegyzet, mint a zene és karácsony kapcsolatáról? A karácsony nem lehet zene nélkül, és a zeneszerzők sem állhatták meg , hogy ne ünnepeljék meg a maguk vallásos vagy világi módján. A hívők Jézus születésének ünnepét magasztalták, a világi zene pedig a szeretet erejét.  
 
Johann Sebastian Bach egész életművét Isten ihlette meg. A  zenét  az ő egyetlen és abszolút szolgálatának tekintette, az ünnepek pedig kiváló alkalmaknak bizonyultak, hogy a művész tehetsége és hite nagy művek születését tegye lehetővé. Bachnak köszönhetjük a  Karácsonyi oratóriumot, vagy  az ilyenkor különösen felemelő  Magnificat-ot, de még olyan korálok és motetták is idézik az ünnep szellemét, mint a Puer natus in Betlehem.   
 
Ha teszünk  egy apró lépést  időben és térben, és  Németországból Angliába ugrunk át, láthatjuk,  amint  egy német művész megújítja az oratórium műfaját. Handel Messiása nem csak azért volt egyedülálló, mert tematikájában és szövegének jellegében sokkal egyetemesebb, ugyanakkor egyszerűbb, mint Bach művei, hanem azért is, mert általa  született meg az angol nyelvű oratórium. A Halleluja kórust mindenki ismeri és meg is ismeri, ha máshonnan nem, számtalan film kísérőzenéjéből. De a Jézus ihlette művek száma végtelen, Haydntól  és  Liszttől a kortárs zeneszerzőkig. 
 
Ebben az időszakban  kihagyhatatlan mű  a szintén német E.T.A. Hoffmann furcsa novellájából készült Diótörő, Csajkovszkij  áradó szépségű balettje, amelynek karácsonykor játszódó története sokak szívéhez utat talál, életkortól függetlenül.
 
A Klasszikkal mi is igyekszünk méltó módon megünnepelni a karácsonyt. Idén már másodjára rendezzük meg nagy sikerű Klasszikus karácsony koncertsorozatunkat. 2015-ben 3 alkalommal csendültek fel a Müpában a legnépszerűbb ünnepi dallamok, 2016-ban pedig már a negyedikre készülünk  az Óbudai Danubia Zenekarral közösen, ezúttal a  Zeneakadémia Nagytermében. A koncertműsor összeállításakor mindig nagy kihívással találjuk magunkat szemben, hiszen meg kell találnunk a tökéletes egyensúlyt az ismert és szeretett zeneművek , az  újdonságok és a meglepetések között. Idén Bachtól a Magnificat egy részlete, míg Handeltől a „Lascia ch’io pianga” kezdetű ária hangzik  el. Csajkovszkijtól Diótörő-részletek is hallhatók lesznek, de  a Csipkerózsika keringője is. Ezen kívül a Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével előadja többek közt Corelli Karácsonyi Concerto grosso-ját, a különleges műveket pedig Fauré Pavane-ja képviseli, amely későbbi korok zeneszerzőit is megihlette. 
 
Természetesen ilyenkor  a  könnyedebb hangvételű karácsonyi dalok éppúgy részei a repertoárnak, mint a nagy klasszikusok.  Idén is készültünk hasonló érdekességekkel. Ezúttal a Silent Night képviseli ezt a hangulatot, amely szintén német nyelvű  dalból lett szerte a világon a karácsony himnusza. És azt is kevesen tudják, hogy a híres Hark, the Herald  dallamát eredetileg Mendelssohnnak köszönhetjük... A Let it Snow pedig a csillogó amerikai karácsonyok hangulatát idézi meg,  keretezve azt az időutazást,  amely az olasz barokktól Hollywoodig vezet, ahol legalább a dallal várhatták az arrafelé némiképp szokatlan hóesést. 
 
Köszönöm, hogy a 2016-os esztendőt is velünk töltötték, legyen ez így jövőre is, hiszen akkor sem maradunk zenei csemegék nélkül.
 
Végül engedjék meg, hogy a Klasszik Rádió csapata nevében kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánjak Önöknek."
 
Szatmári Róbert, a Klasszik Rádió 92.1 főszerkesztője
 
 

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64