Ma van a Boxing Day az angolszász országokban

Bár lassan eltelik a karácsony, az ünneplés folytatódik kicsit más formában. Az Egyesült Királyságban, valamint Skóciában, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában december 26. a Boxing Day, 1871 óta munkaszüneti nap. Ha ez a nap szombatra esik, mint most is, akkor az ünnep a következő hétfőre költözik. Ha december 26. vasárnap, akkor a boxing day-t a következő kedden tartják.

boxing day 2

A "Boxing Day" kifejezést először 1833-ban jegyezték fel, de eredetét hivatalosan még soha nem határozták meg. Rengeteg elmélet létezik, amelyek szerint:

A név utalhat az ünnepi ajándékokra: A "Christmas Box" Nagy-Britanniában egy karácsonyi ajándék neve. Az ökölvívás napja hagyományosan szabadnap volt a szolgák számára, és ezen a napon ajándékot kaptak a munkáltatótól. A szolgák a box napján haza is mentek, hogy megajándékozzák családjukat.

boxing day7

A név jótékonysági akciókra is utal: pénzt gyűjtenek a szegények számára és a dobozokat karácsonykor az egyházakban helyezik el, amelyet másnap felnyitnak a szegény családok számára.

boxing day 1901

A név utal tengeri hagyományra is: a vitorláshajók egy lezárt dobozt vagy hordót tartottak a fedélzeten, amelyben pénz volt a jó szerencséhez. Ha az út sikeres volt, azt egy papnak adták, karácsonykor kinyitották, tartalmát a szegényeknek adták. 

WEB3 BOXING DAY ENGLAND Rob Noble CC BY SA 2.0

Néhány ember számára a Boxing day elsősorban a családdal vagy a barátokkal töltött idő, különösen azoknak, akiket ritkán látnak, vagy ünnepekkor nem találkoztak. Sokan összegyűlnek, hogy közösen ebédeljenek, vagy a szabadban töltsenek időt, vagy egyszerűen otthon pihennek és élvezik a szabadnapot. A hagyományos Boxing day ételekközött találunk sült sonkát, borsó pudingot és pálinka vajjal darált pitét, valamint egy szelet karácsonyi süteményt vagy más desszertet.

boxingday9

Bizonyos mértékig a Boxing day-t egyfajta vásárlási ünnepnek is tekintik, amikor az üzletek, hasonlóan a fekete péntekhez, vagy az Egyesült Államokban a hálaadás utáni napon, jelentős kedvezményt adnak a vásárlóknak.

Boxing day sale on crack wall with punch poster template. Vector illustration for promotion advertising.

Ezenkívül a Boxing Day a közelmúltban a sportnézés szinonimájává is vált. Angliában, Skóciában és Észak-Írországban számos bajnokság rendez ilyenkor futball- és rögbi mérkőzéseket, míg Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika Boxing Day krikettmérkőzésekről ismert. Egyéb sportok, amelyeket szeretnek e napon tartani, a lóverseny és a jégkorong. 

boxing day8

A rókavadászatok hagyományosan Boxing day napi tevékenység; azonban a kutyákkal való rókavadászatot 2004-ben betiltották az Egyesült Királyságban. A vadászok még mindig összegyűlnek e napon, fényes vörös vadászkabátba öltözve, a vadászkürt hangjára, de most már mesterségesen kialakított nyomvonalakat követnek.

boxing day 5

forrás: Boxing day


Nyomtatás   E-mail