Hírességek, akik játszanak hangszeren

Számos híresség, színészek, poltikusok, közismert emberek hódolnak gyermekkoruk óta a zenének, és sokan felnőttéletükben, sikeres karrierjük mellett sem felekdeznek meg a hangszeren való gyakorlásról, vagy éppen rendszeresen fellépnek, mint ahogyan Woody Allen teszi minden héten kedvenc klubjában évtizedek óta. Összeállításunkból kiderül, ki milyen hangszeren játszik.

Chevy Chase dob

Az amerikai humorista és színész nemcsak filmjeiből, deSaturday Night Live alakuló évadában való megjelenéséről és a saját késő esti beszélgetős műsoráról, a The Chevy Chase Show-ból is ismert, ráadásuldobolni is tud . A főiskola alatt  Walter Beckerrel és Donald Fagennelmegalapította a The Leather Canary nevű jazz zenekartA tagok később együtt kezdték zenei karrierjüket a Steely Dan együttes alapításával, de Chase már nem csatlakozott. A humorista azonban kiadott egy albumot a Chameleon Chruch rockegyüttessel , amelyben dobol és billentyűs hangszeren is játszott. Karrierje kezdetén forgatókönyvíróként dolgozott, 1967–1971 között a Groove Tube színésze volt. Az 1980-as években ő szerezte a Fletch-filmek(1985, 1988) zenéjét is.

Halle Berry (fuvola)

Hollywoodi legjobban fizetett színésznők közül is kiemelkedik Halle Berry, aki első és máig egyetlen afro-amerikaiként nyerte el a legjobb színésznő Oscar-díját, mégpedig a 2001-es Szörnyek keringője című film főszerepéért. Halle színészi karrierje előtt számos szépségversenyen vett részt: 17 évesen (1985) megnyerte a Miss Tini Amerika versenyt, majd egy évvel később 1986-ban a Miss USA World-öt. Legismertebb szerepei még Leticia Musgrove a Monster's Ball-ban és Ororo Munroe, vagyis Storm az X-Men franchise-ban , volt Macskanő is, és külön érdekesség, hogy diákként fuvolázni tanult, sőt zenekarban is játszott.

 halle berry

 

Steve Martin (bendzsó)

Steve Martin komikus, színész, a világ egyik legismertebb bendzsójátékosa. 17 éves kora óta tanultbendzsózni,John McEuen tanítványa volt a Nitty Gritty Dirt Bandből. Az 1960-as évekelején íróként kezdett dolgozni a televíziótársaságok számára, egyik műsoráért megkapta az Emmy-díjatis. A The Tonight Show-ban is számtalanszor szerepelt, majd az itt szerzett népszerűséget kihasználva országos turnéra indult, és sok-sok ezer nézőt nyűgözött le a poénjaival. Első két bendzsó lemezéért Grammy-díjatkapott. Martin még a legjobb country hangszeres előadásért járó Grammy-díjat is elnyerte azzal, hogy a Foggy Mountain Breakdown című dalának remake- jét elkészítette bendzsójával. A komikus rendszeresen játszik jazzfesztiválokon, sőt, még a Carnegie Hallban is fellépett.

 

 

Julia Roberts (klarinét)

A négyszeres Oscar jelölt és Oscar-díjasJulia Robertsgyerekkorában állatorvos szeretett volna lenni, sőt, még zenei karrierje is folytatódhatott volna, hiszen klarinétotn és oboán is játszott, rendszeresen fellépett iskolai zenekarokkal is. Ugyanakkor a színészi pálya kétségkívül a legjobb választás volt számára, hiszen Julia Roberts az 1990-es évektől, a legjobban fizetett színésznő volt a világon. A 2000-es évek közepéig rengeteg szerepével, becslések szerint 140 millió dollárnyi vagyont gyűjtött.

 juliarobertsflute

 

Hugh Laurie (zongora)

Hugh Laurie Cambridge-i Egyetemen antropológia és archeológia szakpáron végzett, bár saját bevallása szerint azért ment oda, hogy kedvenc sportjának, az evezésnek hódoljon. Itt csatlakozott a Cambridge Footlightsnevű egyetemi színésztársulathoz, ami már több brit színésznek jelentett ugródeszkát a hírnév felé. Laurie legismertebb szerepe, Dr. Gregory House, a dr House című televíziós sorozatból, amellyel elnyerte a 2011-es Guinness World Record-ot, mint a legnézettebb és mint az egyik legjobban fizetett televíziós színész. Hugh Laurie azonban köztudottan sikeres zenei pályafutást is magáénak mondhat. Énekel, gitáron, szájharmonikán, dobon és szaxofonon is játszik, de zongorázni tud a legjobban. Hatéves korától tanult játszani zongorázni, és két blues és jazz albumot is kiadott.

 

Bill Clinton (szaxofon)

A Egyesült Államok 42. elnöke a szavak embere, kiemelkedő politikusi képességei mellett azonban, akár zenei karrier mellett is dönthetett volna fiatalabb korában. A volt elnök kiválóan szaxofonozik, ám saját bevallása szerint, felismerve, hogy soha nem lehet olyan nagy zenész, mint John Coltrane vagy Stan Getz , Clinton más irányban kezdte tervezni életét. A hangszer iránti szeretete miatt viszont, Clinton ma is játszik a hangszeren, sőt időről időre nyilvánosan is szaxofonozik, ilyen volt például, aArsenio Hall Show.

Bruce Willis (harmonika)

Az egyik legismertebb hollywood-i színész, anyai ágon német származású, 1955-ben az akkori NSZK-ban született. Sokáig biztonsági őrként dolgozott és munkásokat is szállított különböző gyárakba, munkákra. Pályafutását az Off-Broadway színpadán kezdve, majd televíziós szerepeket kapott, s csak után jöttek a hihetetlenül népszerű filmes szerepek. A kétszeres Emmy-díjas Willis színészi kvalitásai mellett, zenei tehetséggel is rendelkezik: kiválóan énekel és szájharmonikán is játszik, amit koncerten, de aSaturday Night Live-ban is bemutatott már.

 

Johnny Depp (gitár)

Kétségtelenül az egyik legsokoldalúbb színész Hollywoodban, ezért igazán különösen hangozhat, hogy a színjátszás soha nem volt Depp életcélja. Valójában a színész 15 évesen abbahagyta az iskolát, hogy zenei karriert építhessen. Annak ellenére, hogy remekül gitározott, Depp hamarosan mégis színészi játékával tűnt ki. Később azonban fantasztikusan sikeres színészi hírnevét is felhasználva visszatért eredeti álmához és zenészként is megjelent, sőt, több zenésszel is együtt dolgozott, többek között az Oasisegyüttessel és Marilyn Mansonnal.

Samuel L Jackson (trombita)

A néhány napja 72- születésnapját ünneplő Samuel L Jackson nagy sportrajongóhírében áll, megszállott golfozó. Számtalan díjat nyert alakításaival, s több ízben jelenítették meg a médiakülönböző formáiban, köztük filmekbentévésorozatokbanés dalokban. Jackson több mint hatvan filmben szerepelt karrierje során. Kevésbé ismert, hogy harmadik és tizenkettedik évfolyam között, a színész trombitán és  francia kürtön játszott iskolai zenekarában.

 SJ Trumpet 2

Keanu Reeves (basszusgitár)

A libanoni születésű angol-kanadai színész, Legismertebb filmjei a FéktelenülSandra Bullockkal, az Az ördög ügyvédjeAl Pacinóval, a Mátrixés a John Wick. édesapja, Samuel Nowlin Reeves, kínai-hawaiiszármazású geológus. Keanu keresztnevének jelentése hawaiinyelven Szellő a hegyek fölött Színészi pályafutását 9 éves korában kezdte, de aMatrix- sztárja számára az élet egyáltalán nem volt olyan könnyű, mert sokáig csak alacsony költségvetésű filmekben szerepelt és valójában zenészként lépett fel. Keanu Reeves basszusgitározik, játszottDogstar és a Becky együttesekkel . Ugyanakkor, a színjátszás volt számára az igazi kihívás ésKeanu Reeves valóban keményen dolgozott azért, hogy színészként is elismerjék.

 

Ryan Gosling (cselló, zongora)

A kétszeres Oscar-díjrajelölt, Golden Globe-díjaskanadaiszínész, zenész és producer pályafutását a Disney Mickey Mouse Club-ban kezdte. A nagyközönség számára a színészt a 2004-es Szerelmünk lapjaicímű romantikus vígjáték főszerepe tette ismertté. Ryan Goslingazonban nemcsak filmjeiről, de aktív jótékonysági munkájáról, sőt, zenei karrierjéről is ismert. Barátjával, Zach Shields-szel indie rock duót alapítottak  Dead Man's Bones néven, és számos alkalommal felléptek. A Baby Goose álnéven fellépő Gosling multiinstrumentalistaként nemcsak énekelni tud, hanem gitározni, basszusgitár, zongora és cselló. Színészi elfoglaltságai ellenére, Gosling mindig szakít időt a zenélésre, vagy egy-egy album kiadására zenekarával.

 

Clint Eastwood (zongora)

Tucatszor jelölték az Oscar-díjakra és négyet meg is kapott:Clint Eastwoodélő színész legenda, aki azonban számos más tehetséggel is rendelkezik, így például zseniális rendező és kitűnő zongorista, zeneszerző. Clint Eastwood már kölyökkorában szerelembe esett a jazz-zel, lemezeket hallgatott, autodidakta módon zongorázni és énekelni tanult. Első rendezői munkájának (Játszd le nekem a Mistyt!) főcímdalát saját maga írta, s azóta filmzeneként csakis jazz-t használ mozgóképeihez. Nemcsak jó érzékkel válogat komponistákat, zeneszerzőként is részt vesz a munkálatokban. Szerzeményeit maga játssza fel, zongorán, gitáron is remekül játszik. A színész a zongora tudását felhasználta például a Mystic River , a Billion Dollar Baby és a Changeling című filmeknél is . Ha Eastwood történetesen több időt tudott volna szánni a zenére mozgalmas színészi és rendezői élete mellett, valószínűleg ugyanannyi sikert ért volna el zenészként is.

 

 

forrás: Celebrities who play an instrument