Eötvös Péter online világpremierre készül a Pannon Filharmonikusokkal

A jövő csak akkor érdekes, hogyha váratlan dolgok történnek benne.” Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy zenetörténeti jelentőségű koncert színhelye lesz a Kodály Központ. Március 25-én, csütörtökön 20.00 órai kezdettel a stream technika segítségével a világ bármely pontjáról követhető lesz a program, díjmentesen. Zeneszerző és zenekar bátran belevágott, hogy rendhagyóan, online ősbemutatóval köszöntsék a közönséget és tartsák életben a klasszikus zenét.

Eötvös Péter, a Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a század egyik legelismertebb kortárs zeneszerzője, világszerte nagynevű zenekarok, híres koncerttermek állnak sorban, s várnak évekig, hogy együttműködhessenek vele. A zenei élet egyik igen jelentős és befolyásos személyiségének tekintik. Karmesterként a modern zene egyik legkiemelkedőbb közvetítőjeként tartják számon.

Eötvösre oda kell figyelni. A pécsi zenekar nagyon is figyelt Eötvösre és sokat is tanult tőle, ugyanis abban a szerencsés helyzetben van, hogy több évre visszatekintő szakmai együttműködés az övék. Méghozzá több díj által magasra értékelt közös munka. A pécsi hangversenyterem pedig tökéletes otthont ad ennek a minőségi munkának. „… Azt hiszem, itt van az ideje, hogy a Pannon Filharmonikusokhoz kapcsoljuk a beszélgetésünket, mert itt két fontos dologról van szó. Egyszer maga a zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ koncertterme, amely egész fantasztikus minőségű. Ebben a pillanatban jutottunk el a kérdés lényegéhez, hogy miért szép egy zenekar hangzása: ez a zenekar ebben a teremben gyönyörűen szól…. Miután én nagyon sok teremben vezényeltem a nagyvilágban, össze tudom hasonlítani, ez tényleg a világ egyik legjobb akusztikájú terme. Nem az egyetlen, nem az első, de az egyik legjobb.” – nyilatkozta a zeneszerző.

Eötvös a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművet, ennek ősbemutatójára kérésére a pécsi Kodály Központban kerül tehát sor. Ritka élményben lehet részünk, ugyanis a hangverseny szerves része lesz egy előre rögzített interjú, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Fazekas Gergely zenetörténész beszélgetése teszi az est programját még értékesebbé, annak szerves részeként.

Bartók születésének napján kerül sor a premierre, a Pannon Filharmonikusok számára kiemelt fontosságú, megtisztelő az a magas színvonalú, inspiráló szakmai együttműködés, amely a zeneszerző, illetve az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány és a zenekar között az évek során kialakult.” – említi Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Az új zenekari mű címe a Sirens’ Song (Szirének éneke), Homérosz, Joyce mellett egy Kafka szöveg adott ihletet, A szirének hallgatása című írás veti fel, hogy van a sziréneknek az éneküknél is borzalmasabb fegyvere, nevezetesen a hallgatásuk, így Eötvös szavaival élve, ez olyan fantasztikus kép, ami egy zeneszerző számára különösen érdekes: egy olyan zenét komponálni, amely valójában nem hallható.

Bartók Béla születésének évfordulóján Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művével tiszteleg a koncert során a zenekar a nagyhatású alkotó előtt.

Az élő közvetítés a zenekar honlapjáról, a www.pfz.hu oldalról érhető el díjmentesen.


Nyomtatás   E-mail