Debreceni diákok a Wiener Klassiker versenyen

Kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ének tanszékének négy hallgatója a III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen.

A koronavírus-járvány miatt a megmérettetést online tartották meg, a jelentkezőknek videókat kellett küldeniük az előadásaikról, ezek közül aztán nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat. A felvételeket a versenyzőknek szerkesztés nélkül kellett feltölteniük a YouTube-ra, a produkciók alapján pedig március 23-án született meg a végeredmény.

A III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen számos országból vettek részt énekesek. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának ének szakos hallgatói a legjobbak között végeztek a bécsi székhelyű kiíráson. Kapi Zuszsanna, Fujita Julia és Grega Csaba holtversenyben elsők lettek, Takács Lillának pedig harmadik helyet sikerült elérni. A debreceni egyetemisták klasszikus zenei műveket adtak elő, vegyesen énekeltek dalokat és áriákat.

Négyen jelentkeztek és mind a négyen eredményesek voltak. Próbájuk úgy irányítani a növendékeket, hogy akkor jelentkezzenek versenyekre, ha ott jó eredményt érhetnek el. Itt a felkészülésen van a hangsúly, éppen ezért a korrepetitorok munkája kiemelendő. Az összes szakember hihetetlen lelkesedéssel, teljes erőbedobással dolgozik a karon, a felvételik során pedig sikerül olyan fiatalokat kiválasztani, akik tehetségükkel és szorgalmukkal meghálálják a bizalmat. Az ilyen eredmények a karnak és az egyetemnek is nagyon jók, mert ráirányítják a figyelmet az itt zajló, inspiráló munkára” – hangsúlyozta Iván Ildikó, a Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének vezetője.

Hozzátette, az online versenyeknek megvan a pozitív hatásuk, hiszen a fiatalok a járvány után is hasznosíthatják a tapasztalatokat. A virtuális megmérettetésekre való felkészülés alkalmával ugyanis a diákok visszahallgathatják magukat, amiből aztán sokat tanulhatnak. A zsűri által kiválasztott darabokat a versenyzők hamarosan egy gálakoncerten is előadhatják majd.

 

forrás: www.papageno.hu 


Nyomtatás   E-mail