Díva Diéta énekeseknek (és mindenkinek)

Az énekesek, így az operaénekes számára különösen fontos, hogy helyes és kiegyensúlyozott étrendjük legyen, és a testmozgás, illetve a pihenés különböző formái is mindig rendelkezésre álljanak. A sok utazás, fellépés, stressz, de önmagában a hangképzés és a fizikai állóképesség megtartása is igényli a megfelelő étkezést. Nézzük, miből minél többet kell fogyasztania az énekesnek és mi az a néhány dolog, amit kerülnie kell. (természetesen nagyrészét mindannyiunknak érdemes betartani)

 

Víz - A kiszáradás az énekes legrosszabb rémálma. A száraz hangszalagok kevésbé rugalmasak és hajlamosabbak a sérülésekre. Nem szabad az utolsó pillanatig várni, amíg már a test jeleket küld, hiszen a hangszalagok az utolsók között vannak, amelyek hidratálódnak. Tehát, hiába próbál gyorsan inni az énekes, hogy „benedvesítse” a torkát, ha a létfontosságú szervek szomjaznak, dehidratáltak, átmeneti lesz a siker. Egy felmérésben szereplő énekesek arról számoltak be, hogy egy előadás előtti napon akár több liter vizetis elkortyolgatnak iszogattak és az előadás alatt pár vizes palackot, kulacsot tartanak a kulisszák mögött.

Zöldségek és gyümölcsök- Az énekesek szeretik telerakni tányérjukat zöld leveles zöldségekkel, amelyek segítik a szervezetet a méreganyagok kiürítésében és a betegségek megelőzésében. Az optimális vokális teljesítmény érdekében Aaron Lim, a Your Personal Singing Guidecímű könyv szerzője A-, C- és E-vitaminokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket ajánl. Ideális, ha az énekes vegán, és tápértékkel teli nyers ételeket választ; énekelés előtt zöld turmixot iszik, kelkáposztával vagy mángolddal, lédús gyümölcsökkel, lenmagokkal, datolyákkal és vízzel.

Az erjesztett zöldségek, mint a savanyú káposzta, hangulatjavító, probiotikus szuperételek, de várni kell fogyasztásukkal az előadása utánig, mert a sós ételek felszívják a vizet.

Fehérje - Akárcsak a sportolóknak, az énekeseknek is sok fehérjére van szükségük, hogy fenntartsák erejüket és állóképességüket. Sok énekes kedveli a halat és a baromfit, mert sok benne a fehérje, de kevés a zsír. Ám egy felmérésben szereplő énekesek közül számos mégis vas-gazdag vörös húsra szorult az előadás előtti napon. A vegetáriánus énekesek inkább a fehérje turmixokat és az energiaszeleteket használják.


Kis „kombinált” étkezések - Sok énekes csak kis mennyiségű ételt eszik körülbelül két órával azelőtt, hogy a függöny felemelkedik. Nem engedhetik meg maguknak, hogy szédüljenek a színpadon, ezért kerülik a cukros és keményítőtartalmú ételeket, amelyek növelhetik a vércukorszintjüket. Sok énekes tudatosan étkezik, szakember segítségével, ezértalacsony glikémiás indexű ételt választanak, kiegyensúlyozzák fehérjék és szénhidrátok szintjét is. Kedvenc ételei közé tartozak a lazac és saláta, a tojás és a pirítós, vagy a csirke és a rizs.

Vokális „kenőanyagok” - Az étel és a víz nem érintkezik közvetlenül a hangszalagokkal, de vannak olyan snackek, amelyek serkentik a nyáltermelést, megkönnyebbülést hozva a „szájszárazságtól” szenvedő énekeseknek. Ide tartozik az alma, a citrom, a cukorkák és a gyömbér tea. Ha rekedtnek vagy karcosnak érzi a hangját az énekes, egy kanál méz csodákat tehet, mert megnyugtatja a torkát és segít leküzdeni a baktériumokat.

Nézzük, melyek azok a dolgok, amelyeket lehetőség szerint kerülnie kell az énekesnek, kiváltképp az opera és musicalénekeseknek, akik olykor órákon át hatalmas fizikai erőfeszítést fejtenek ki a színpadon.

Alkohol - Sokan dalra fakadnak, ha egy kicsit becsípnek és nem biztos, hogy ront a teljesítményükön :-) de egy professzionális énekes nem ihat alkoholt, különösen a próbák és a fellépés idején, mert végzetes lehet a hangjára nézve. Ennek oka: az alkohol a gége szöveteit megduzzasztja, csökkentve a hangkontrollt.

Nehéz ételek - Az énekeseknek kerülnie kell a zsíros ételeket, továbbá minden olyan ételt, ami fokozott gáztermelődéshez vezethet az emésztőrendszerben. Az étel fontos üzemanyag, de nem szabad túltölteni. Az éneklés során nagyon fontos a légzés, és ha túl sokat eszik, vagy nehéz ételt, az emésztőrendszere lelassul, a hasizmai ellazulnak, és nehezebben fog levegőt venni és így a hangképzése is romlik.

túlzsíros étel

Koffein- A koffein tartalmú italok szabályosan kilopják a nedvességet a testből. Ráadásul a koffein lassan, de biztosan emeli meg a vérnyomást, ami nem feltétlenül ideális. A fellépés önmagában elég izgalmas; nem szabad elárasztani a testét koffeinneléstovábbi adrenalinnal.

Fűszeres ételek - A fokhagyma és más fűszerek fantasztikusak az immunrendszer számára, de a hangszálak, hangképzés szempontjából nem ideálisak. A gyomrot is irritálhatják, savas refluxot okozva. Kerülni kell továbbá, a dióval vagy apró részecskékkel rendelkező ételeket is, amelyek az énekes torkába kerülhetnek észrevétlenül és irritálhatják a legváratlanabb pillanatban.

fuszerek

Tej - A tejtermékek fogyasztása a legújabb kutatások szerint, összefüggésbe hozható az orrmelléküreg-fertőzésekkel. Az énekes számára nincs semmi ami rosszabb, mint egy folyamatos fertőzés a fülben, az orrban és a torokban, amit  tej fogyasztása oly módon segít elő, hogy váladékot képezhet.  

A legjobb tanács azonban, hogy nem szabad túl sokat szorongani sem akkor, amikor étkezünk, sem azon, amit eszünk. Az étel fontos szerepet játszik az énekes életében, de ha a megfelelő hangmagasságban akar maradni, okosan kell megválasztania ételeit. Ez a Díva-diéta lényege.

forrás: Díva diétaBest diet for opera singers


Nyomtatás   E-mail