Akadályoktól mentes turnézást követel a brit zenei élet

A brit zenei élet legnevesebb képviselői követelik közös felhívásukban, hogy a brit kormány érje el az Európai Uniónál az adminisztratív akadályoktól mentes turnézás lehetőségét. Az aláírók között szerepel Schiff András zongoraművész is.

Az Egyesült Királyság tavaly januárban lépett ki az EU-ból, és az idei év első napján új szabályok léptek életbe az unióval fennálló kétoldalú kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit kilépés után érvénybe léptetett átmeneti időszak. Az átmeneti időszak lejártával megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is, és ezzel együtt megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban. Ennek egyik velejárója, hogy azoknak a brit állampolgároknak, akik nem életvitelszerűen élnek és dolgoznak valamelyik EU-országban, munkavállalási engedélyre, illetve – 90 napnál hosszabb folyamatos tartózkodás esetén – vízumra van szükségük. Ez kiterjed a brit előadóművészek európai turnéjára is.

A The Times című brit napilap kiadásában megjelent közös felhívásban a brit könnyű- és klasszikus zenei élet 110 világhírű képviselője azt írja, hogy a brit kormány szégyenteljes módon cserbenhagyta őket. A levél megfogalmazása szerint ugyanis az EU-val fenntartott kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályait rögzítő megállapodásban „csak egy tátongó lyuk van” a zenészek szabad mozgásának korábban megígért biztosításáról szóló paragrafusok helyén. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki Európában szeretne turnézni, költséges munkavállalási engedélyeket kell beszereznie, a felszerelés szállításához pedig „hegyméretű papírhalmokat” kell kitölteni. Ezek a pótlólagos költségek nagyon sok esetben lehetetlenné teszik a turnézást, különösen a fiatal, feltörekvő zenészek számára, akik egyébként is a puszta fennmaradásukért küzdenek az élőzenei előadásokra a koronavírus-járvány miatt elrendelt tilalom miatt – áll a felhívásban. A közös levél 110 aláírója között szerepel Schiff András zongoraművész, akit a zeneművészetért kifejtett tevékenységének elismeréseként II. Erzsébet királynő 2014-ben a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt.

Aláírta a felhívást Sir Simon Rattle karmester, Roger Waters, a Pink Floyd együttes alapító basszusgitárosa és dalszerzője, Nick Mason, a Pink Floyd egykori dobosa, valamint Sir Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Sting, Liam Gallagher, Peter Gabriel, Brian May és Rick Wakeman is.

A levél szerzői felszólítják a brit kormányt, hogy tegye meg, amit megígért, és érje el az Európai Uniónál a brit előadóművészek bürokráciamentes európai turnézásának lehetőségét és azt, hogy a koncertfelszereléseket is akadálymentesen lehessen szállítani. A felhívás szerint az erről szóló megállapodásnak az európai előadók nagy-britanniai rajongói érdekében visszafelé is működnie kell lennie.

A Zenészek Szakszervezetének főtitkára, Horace Trubridge, akivel a kulturális titkár szerint „széles körben konzultáltak” a turné kérdésében, egyértelműségre szólított fel a két fél között, mondván:

Valóban meg kell látnunk az EU és az Egyesült Királyság által tett javaslatok részleteit, hogy azonosítsuk a problémák helyét.

Tragédia lenne, ha ennyi előadó és segédmunkás megélhetése véget érne, amikor az Egyesült Királyság és az EU politikai futballra indul. Arra kérem az államtitkárt, hogy lépjen fel és kössön olyan megállapodást, amely lehetővé teszi a súrlódás és akadálymentes munkavállalási engedélyt és az igazolvány nélküli turnézást az Egyesült Királyság és az EU előadói számára. "

Caroline Dinenage brit kulturális államtitkár a felhívásra reagálva a BBC rádiónak kijelentette: az EU olyan javaslatot tett e probléma megoldására, amely nem lett volna összeegyeztethető a brit határok feletti ellenőrzés visszaszerzésére tett kormányzati ígérettel. Az államtitkár szerint azonban „nyitva áll az ajtó” a megállapodás előtt, ha az EU hajlandó megfontolni London javaslatait a zenészek ügyének megoldására.

forrás: Classic FM


Nyomtatás   E-mail