Wa(l)king the city eseménysorozat a Placcc Fesztiválon

Wa(l)king the city címmel hirdet Budapestre köztéri művészeti eseménysorozatot június 12-től a Metropolis / Koppenhágai Nemzetközi Színházzal együttműködésben a Placcc Fesztivál; a részvételre minden művészeti területről várják a jelentkezéseket.

A Placcc megszokott őszi fesztiválja helyett idén dán partnerével szervezi meg a Wa(l)king the city eseménysorozatot magyar művészekre fókuszálva. Mint közleményükben írják, a koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltoztatta más fontos területek mellett a művészeti életet és a köztérhasználatot is.

wtc1

A művészeti és kulturális intézmények bezártak, az alkotás és a kultúrafogyasztás a digitális térbe költözött, a városok közterei pedig kiürültek. A Wa(l)king the city eseménysorozat Trevor Davies, a Metropolis művészeti vezetője Wa(l)king Copenhagen projektjének koncepciójára támaszkodik, a résztvevő művészeket arra kérve, hogy köztéren megvalósított művészeti mikroprojektek sorozatán keresztül fedezzék fel a változó várost. Az eseménysorozat keretében 2–3 naponta egy-egy művész ötórás sétát tesz a városban egy saját maga által választott útvonalon, amelynek során hat alkalommal online bejelentkezik egy-egy művészeti mikroakcióval. Az akciók reflektálnak a városra, a helyszínre, a helyzetre vagy a művész saját élményeire és érzéseire.

A Wa(l)king the city a Placcc Fesztivállal és a projektet támogató In Situ hálózattal korábban már együttműködő művészek intervencióival kezdődik, majd a nyílt pályázat útján kiválasztott alkotók akcióival folytatódik. Jelenleg 20 művész megbízására áll rendelkezésre forrás – közölték a szervezők, hozzátéve: tervezik, hogy az egyes akciókra „jegyeket” árusítanak, így a közönség hozzájárulhat további művészek részvételének biztosításához.

A művészeti mikroeseményeket a Placcc Facebook-oldalán, a placcc.hu és az in-situ.info honlapokon lehet majd online követni, ám az akciókba véletlenül is belefuthatnak a járókelők. Az online bejelentkezéseket a későbbiekben is meg lehet tekinteni, és azokból film is készül a projekt végén. A nyílt pályázati felhívásra minden művészeti területről várnak jelentkezéseket, elsősorban egyéni, esetleg két fős művészeti akciók koncepciójával.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai Kitt Johnson, Barda Beáta, Jászay Tamás és Ivanyos Ambrus. A pályázatokat június 8-ig várják, az elbírálás határideje június 18. A Wa(l)king the city a felkért művészek akcióival kezdődik a tervek szerint június 12-én, a pályázaton kiválasztott művészek pedig június 26-tól kapcsolódnak be az eseménysorozatba.

forrás: MTI, www.placcc.hu 


Nyomtatás   E-mail