Wéber Anikó pedagógus, újságíró, író

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi hetének első szerzője Wéber Anikó 1988-ban született Tatabányán, pedagógus, újság- és gyerekkönyvíró. Magyar- és filozófiatanár szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán. A diploma megszerzése után egy budapesti általános iskolában dolgozott pedagógusként. Később újságíróként kezdett dolgozni, 2016-ban jelent meg első könyve, Az osztály vesztese a Pozsonyi Pagony kiadónál, mely az iskolai zaklatás témáját dolgozta fel. Ezt követően még két regényt írt, melyek szintén ezt a kérdéskört járták körbe, El fogsz tűnniés Zuhanórepülés címmel. Izgalmas olvasmány a Cseresznyeliget titka és az Ellenállók vezére vagy éppen a Visszhangország

Kisebb gyerekeknek szól Ragacs, a hős kismacska című könyve, Marci sorozat pedig az olvasás tanulásában segíti az általános iskolásokat.

Ahogyan Wéber Anikó ír magáról és írói pályájáról: 

Először az öcsémnek találtam ki történeteket vonatokról és a macskák szigetéről, majd az iskolában második osztályban alkottam meg legelső, hibáktól hemzsegő művemet A fogyókúrázó liba címmel. Azóta nincs megállás, újságíróként dolgozom, és írtam többek között a Babafalva portálra, a Kortárs Online-ra, a Bárka Online-ra, jelenleg pedig a Kortárs folyóiratba, a Kultúra.hu-ra és a Nők Lapja Pszichébe. Az iskolában azonban rátaláltam még egy szenvedélyre: a tanításra, így magyartanár és filozófiatanár szakon végeztem az ELTE-n 2013-ban. Utána egy évig pedagógusaként dolgoztam egy budapesti általános iskolában, ahol egy 5. osztályos napközis csoportom volt. Akkor jöttem rá, hogy a napközis élet egyáltalán nem könnyű. Délután egy és négy óra között a legerősebben korog a gyomor, a legmelegebben süt a nap, mindenki fáradt és szeretne már hazamenni. Nem csoda, hogy kiéleződnek a konfliktusok és védekezni kell. Van, aki bohóckodik, verekszik, beszól, fenyeget és van, aki elfut, hárít, álmodozik vagy hazudik. A választás azon múlik, hogy milyen világot épít fel maga köré. De mit tehetünk szülőként, pedagógusként, diákként az iskolai bántalmazás ellen? Mit éreznek a bántalmazott és a bántalmazó gyerekek és a megfigyelők? Ezekről a kérdésekről is szól Az osztály vesztese című könyvem.

Arról, mit él meg a gyerek, akit kirekesztenek, bántanak, csúfolnak, és ráragasztják a stréber, a kövér, a buta, a verekedős címkét. Remélem, hogy a regénnyel és a cikkeimmel segítséget nyújthatok szülőknek, pedagógusoknak és diákoknak egyaránt."

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékának első kérdése Wéber Anikó egyik könyvéhez kapcsolódik, amelyből az írónő ma felolvasott egy részletet és hallgatóink is megtalálják a Klasszik weboldalán a videót: 

A kérdés így hangzik: 

Hogy hívják Wéber Anikó regényének félénk, de bátor kismacskáját? 

Surranó

Pamacs

Ragacs

Válaszaikat várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Vasárnap pedig, egy szerencsés hallgatónk Pagony könyvcsomaggal lehet gazdagabb!

 

forrás: https://www.pagony.hu/aniko-weber

 

 


Nyomtatás   E-mail