Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállítása november 17-én

Száznál is több háború utáni és kortárs műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán november 17-én. Az 1945 és 2000 között készült alkotások kortárs klasszikusok, többek között Lakner László, Nádler István vagy Keserü Ilona művei. Az aukció mérföldkő lehet az árverések történetében, ugyanis olyan árak születhetnek, amelyek hazai és nemzetközi szinten is befolyásolhatják a magyar kortárs képzőművészet piaci értékét.


Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) című festménye nem csupán a novemberi aukció egyik szenzációja, hanem az egész korszak művészetének szimbolikus jelentőségű kulcsműve” – hangsúlyozta Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. A tigris fejű férfitestek triptichonszerű elrendezésben láthatóak a festményen, amelynek meghatározó előképei Francis Bacon agresszív és drámai alkotásai, vagy akár René Magritte szürrealista művei. A Metamorfózis először a nagy port kavart Stúdió ’67 kiállításán szerepelt, majd közel 50 évig nem láthatta a hazai közönség. A hatvanas évek kiemelkedő alkotásával a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításán találkozhattak újra a műkedvelők. A Metamorfózis Lakner életművének egyik legfontosabb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg.

Az utóbbi években egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a magyar neoavantgárd korszak iránt. Ezt mutatja többek között Maurer Dóra 2019-es Tate Modernben rendezett tárlata, illetve a párizsi Centre Pompidou kortárs gyűjteményét bemutató állandó kiállítása, ahol Nádler István egyik képe is helyet kapott. A korszak kanonizálódását jól érzékelteti, hogy a Virág Judit Galéria novemberi árverésének egyik kiemelkedő alkotása is egy Nádler-festmény, az 1971-es Kapcsolat. Az alkotó legdrágább képe korábban 10 millió forintért kelt el, az árverésen azonban rekord születhet, hiszen a Kapcsolat kikiáltási ára 10 millió forint lesz.

Keserü Ilona művei jelentették a hidat az avantgárd első generációjához, az Európai Iskolához. Az árverésen 1978-as Pannóterv 3 című festménye kerül kalapács alá.

A Virág Judit Galéria évek óta kiemelten foglalkozik a második világháború után készült műalkotásokkal: a 2019-es őszi aukción már 50, ebből az időszakból származó alkotás került kalapács alá. A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek árverésének 105 műalkotása közel 160 millió forintos összkikiáltási árról indul november 17-én a Budapest Kongresszusi Központban. Az árveréshez kapcsolódó kiállítást november 6. és 16.  között lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában.

www.papageno.hu


Nyomtatás   E-mail