Verspatikát indít a "sürgősségi költő" Deborah Alma

Az angliai Shropshire megyében „irodalmi gyógyszertár”indított Deborah Alma "sürgősségi költő".

A Bishop’s Castle nevezetű településen indította el vállalkozását az „elsősegély-költő”, Deborah Alma, aki az Egyesült Királyság első irodalmi patikáját üzemelteti. A kezdeményező John Milton 17. századi költővel ért egyet, aki szerint a szavak ereje balzsam a legyengült sebekre (ld. A küzdő Sámson c. művet), ezért úgy gondolja, hogy ebben a patikában altatók és multivitaminok helyett kortárs költeményeket írnak fel receptre a páciensnek – számol be minderről a Guardian.

verspatika

Alma hat esztendeje „sürgősségi költőként” dolgozik, aki kortárs költeményeket ír fel orvosságként különféle lelki bajokra. Most Bishop’s Castle-ban nyit egy állandó üzletet egy régi vaskereskedés épületében, ahol – mint mondja – menedéket hoz létre, és a költészet gyógyító erejével kínál enyhülést a szenvedésekre.

verspatika gyógyszertár2 768x432
Alma mindeddig fehér köpenyben és sztetoszkóppal a nyakában járta az iskolákat, fesztiválokat, rendezvényeket, de bevallása szerint már túl öregnek érzi magát ahhoz, hogy keresztül-kasul vezessen az országon. Két évvel ezelőtt vette észre az eredeti felszerelésekkel meghagyott vaskereskedést, amelyről rögtön az jutott eszébe, milyen fantasztikus verspatikát lehetne kialakítani belőle. Hozzá is látott a munkához, és meg is szerezte a jelzálogkölcsönt. A „sürgősségi költőnő” részletesen eltervezte, hogyan rendezi be üzletét, és hogy osztja be azt a különféle lelki bajokkal kapcsolatos területekre, különböző hangulatokat hordozó irodalmi műveket csoportosítva. A szekciókat az általa szerkesztett, 2016-ban megjelent, A mindennapok költészete című antológia felosztása alapján határozták meg: ebben a verseket különböző érzelmi szükségletek alapján csoportosították, például: szerelem, bánat, félelem, öregség, remény.

poetryembed440x293

A verspatikában ezen kívül, gyermekrészleg, tárgyaló- és előadóterem, kávézó és tágas terek is rendelkezésre állnak a visszavonult alkotáshoz, műhelymunkákhoz.

A patika mellett mobilizálta is a szolgáltatást, vásárolt egy mentőautót és Sürgősségi költő felirattal ellátott járművel járja az országot, hogy rímet osszon. Úgy véli, ez a művészeti forma "sokféleképpen használható: meghitt kapcsolatot biztosíthat olyasvalakihez, aki nehéz időszakon ment át, segíthet neki kijönni ebből, feldolgozni az élményeket. Lehet imádság, de lehet átok is, lehet szerelmes vers és lehet bűbáj."

verspatika 1

Egy friss kutatási eredmény szerint 2018-ban 12%-kal nagyobb mértékben értékesítették a költészetet ilyen-olyan formában, mint korábban, és jellemzően a fiatalabb korosztály vevő az irodalom lírai oldalára. Alma szerint mindez a vallások által hagyott űrt próbálja betölteni. „A költészet minden más művészeti ágnál jobban képes embertől emberig hatolni” – fogalmazott. „Bensőséges és empatikus, és éppúgy lehet áldás és átok is, vagy csak egy szalmaszál, amibe kapaszkodni lehet” – tette hozzá.

 forrás: 123

 

Nyomtatás   E-mail