Tengeri szélerőmű, teleszkópos technológiával tervezve

Közel négy évig tartott, mire sikerült felépíteni és beüzemelni a különleges teleszkópos technológiával tervezett kísérleti turbinát, ami ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövőben sokkal könnyebb, gyorsabb, és főként gazdaságosabb lehet a hasonló szélerőművek építése. A kanári-szigeteki Las Palmasba, a sziget legfontosabb kikötőjétől mintegy harminc perc hajóútra telepített eszköz, már most elegendő áramot termel ötszáz háztartás ellátásához.

Úgy néz ki, mint egy teljesen átlagos tengeri szélerőmű, de a tervezői szerint koránt sem az. Egy különleges teleszkópos technológiával tervezték, ami könnyebbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a tengeri erőművek összeszerelését. Ez a prototípus máris elegendő áramot termel 500 háztartás ellátásához itt Las Palmasban a Kanári szigeteken.

tengeri szélerőmű 1

Csupán fél órányi hajóútra a sziget legfontosabb kikötőjétől, íme a kísérleti turbina. Majdnem 4 év kellett ahhoz, hogy valósággá váljon. Jelenlegi teljesítménye 5 megawatt, de ami igazán különlegessé tette, az ahogyan felépítették, és beüzemelték. Az alapot, és a tornyot is a parton, szárazföldön építették meg. Az alapot ezután vontatóhajókkal húzták a helyére, ami 30 méter mélyen van. Az alap balanszát tengervízzel oldották meg, a torony részét pedig teleszkóppal.

Két rendszert foglal magába ez a prototípus. Az egyik az alsó alap, ami lehetővé teszi a rendszer ballasztját a tengerfenéken. A másik az automatikus emelő rendszer, ami fel tudja tolni a tornyot, és a turbinát a végső helyzetbe. A tengeri környezet nem egyszerű, de ez a technológia készen áll arra, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. A szerkezetet úgy tervezték és építették, hogy rugalmas legyen”- mondja Juan Manuel Sánchez Herrero bányamérnök.

A fejlesztők szerint, ezzel a módszerrel 35 %-kal csökkenthető a telepítés költsége azokhoz a tengeri szélerőművekhez képest, ahol az összeszerelést az erőmű végső helyén végzik. A karbantartási munkák a szokásosak-mondják a kutatók. A kitalálók szerint, a rendszert úgy dolgozták ki, hogy könnyedén fel lehessen nagyítani, sokkal nagyobb teljesítményű, akár 12 megawattos turbinákhoz is, amik éppen most törnek be a piacra. Ez a fő kihívás, mondják a kutatók, függetlenül attól, hogy milyen a mérete, és a stabilitása ezeknek a tengeri alapoknak.

"A felépítése miatt ezeknél a tengeri erőgépeknél a legrosszabb, ami történhet a stabilitás elvesztése. A megemelt részén, ahol a turbina van, nagyon nagy a súly. Ez emeli a gravitációs központokat. Ezért választottuk a teleszkópos tornyot. Azzal, hogy levisszük a turbinát, levisszük a terhelést is, és ez a kulcsa annak, hogy garantálni tudjuk az egész szerkezet stabilitását a vízen.”-teszi hozzá José Serna mélyépítő-mérnök.

Amellett, hogy további fejlesztéseken dolgoznak, a kutatók új piaci lehetőségeket is keresnek.

Számtalan lehetőségünk van. Először létrehozhatunk egy demonstrációs helyet, például itt a Kanári-szigeteken, és felállíthatunk újabb 3 vagy 5 tengeri szélerőművet ugyanezzel a technológiával, vagy gondolkodhatunk egy nagyobb kereskedelmi parkban, 50 vagy 70 egységgel. Jelenleg az offshore technológiák piaca nagyon lassan mozdul előre. Lépésről lépésre kell haladni. A mostani koncepcióval létre lehet hozni működőképes szélerőmű parkokat, de valószínűleg legkorábban 2024-ben." -szögezte le Javier Nieto offshore részlegvezető.

forrás: RakétaEuronews

 


Nyomtatás   E-mail