Szombathelyi a legnagyobb itthoni római kori mozaik

Befejeződött az ország legnagyobb, összefüggő római kori mozaikjának restaurálása: az antik műtárgyegyüttes a 4. században a Savariában (mai nevén Szombathelyen) emelt helytartói palota padlózatát díszítette.

A felújítás, konzerválás és a sótartalom kivonása után a mozaik csodálatos, friss színeket kapott” – mondta el Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója. A műtárgyegyüttest több anyagból, többek közt zöldpalakőből, tégladarabokból, apró márványkockákból készítették el csaknem kétezer évvel ezelőtt; felületét az üvegmozaikszemcsék tették csillogóvá.

Szombathely, 2017. október 18.Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római kori mozaikja a szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkertben 2017. október 18-án. Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet a mozaik fölé a tervek szerint 2020 tavaszára.MTI Fotó: Varga György

fotó: Varga György MTI

A padlózatot az ókori római városokra jellemző motívumokkal díszítették, de a mozaikon máshol nem ismert minták is megjelentek, ezek az elemek valószínűleg helyi mesterek munkái. „A növényi ornamentika mellett néhány jellegzetes szimbólum is kirajzolódik” – jelezte Kőfalvi Vidor, a Salisbury Archaeology restaurátora. Hozzátette: a restaurátorok, régészek számára a legnagyobb munka a gézrétegekre könyvkötészeti ragasztóval rögzített mozaikszemek felszedése volt.

A 4. századból származó mozaikpadló négy császár „lábnyomát” őrzi: a Római Birodalom uralkodói látogatásuk során a palota márványlapokkal, festményekkel díszített impozáns fogadótermében hoztak rendeleteket, alkottak törvényeket. A mozaikpadló-töredékek 1938-ban, a püspöki palota kertjének átalakításakor kerültek elő. A régészek a 663 négyzetméter alapterületű fogadóterem padlózatából mintegy 100 négyzetmétert tudtak megmenteni, ugyanis a római romok fölé épült középkori vár vizesárkát a padlózatba ásták, így a mozaik nagy része tönkrement.

A Savaria múltját kutató Géfin Gyula pápai prelátus felismerte a leletegyüttes jelentőségét, kezdeményezésre leállították az építkezést, majd Járdányi Paulovics István régész vezetésével elkezdődtek a feltárások. A második világháború után a műemlékegyüttes fölé védőépületet emeltek, de az elmúlt évtizedekben a mozaikpadló állapota folyamatosan romlott; az elvizesedett, elmohásodott műtárgyat csak restaurálással lehetett megmenteni.

savaria2

fotó: Salisbury Archeology

A Salisbury Archaeology budapesti műhelyében felújított mozaikegyüttest Szombathelyre, a Pásztor utcai raktárbázisra szállítják, ha pedig a múzeum ismét látogatható lesz, az érdekesebb motívumokat a kiállítótérben mutatják be. Végleges megoldást jelentene, ha a leletegyüttes visszakerülne származási helyére, az egykori helytartói palota helyén kialakított Járdányi Paulovics István Romkertbe.

forrás: www.salisbury.hu , borítókép origó


Nyomtatás   E-mail