Sir Paul McCartney 78 éves lett

Sir James Paul McCartneyangol zenész, zeneszerző és producer; elsősorban a Beatles alapítóinak egyik, ma ünnepli 78. születésnapját.

Paul McCartney, a 20. század egyik zenei ikonja, a brit rockzene megtestesítője. Az USA-ban huszonkilenc listavezető kislemezével ő tartja a rekordot; ebből húszat a Beatles, a maradék kilencet a Wings tagjaként, valamint szólókarrierje során adott ki. Csaknem hat évtizedes pályafutása során több mint 500 millió lemezt adott el világszerte. Nagy-Britanniában ő minden idők legsikeresebb albumkészítője, 1997-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, az USA-ban eddig 21-szer kapott Grammy-díjat, és kétszer is beiktatták a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. Nagy hatású basszusgitáros, elismert gitáros, zongorista és dobos.

McCartney és John Lennon volt a Beatles két fő dalszerzője és az ebben az időszakban írt dalait, mint a Hey Jude (1968), az Eleanor Rigby (1966), a Yesterday (1965) vagy a Let It Be (1970) rendszerint a könnyűzene történetének legjobbjai közé sorolják. Ő írta a Helter Skelter (1968) című dalt is, melyet sokan az első heavy metal-dalnak tartanak.

A Beatles 1970-es feloszlása után is sikeres művész maradt. Az 1970-es években Wings nevű zenekarával, majd később szólókarrierje során Nagy-Britanniában és az USA-ban 30 Top-10-es kislemeze jelent meg, többek között a Maybe I'm Amazed (1970), a Live and Let Die (1973), a Band on the Run (1973), a Silly Love Songs (1976), a Pipes of Peace (1983) és a Stevie Wonderrel közösen előadott Ebony and Ivory (1982).

Sokszor vetik a szemére – leginkább a brit sajtó – hogy régimódi. Ennek ellenére még ma is rengetegen kedvelik. A zenélés mellett gyakran fest (bár eddig még nem rendezett kiállítást), támogatja az állatvédő szervezeteket, a taposóaknák felszedésére irányuló kezdeményezéseket és lelkes híve a vegetarianizmusnak.

2016-ban az egész világra kiterjedő lemezszerződést írt alá az amerikai Capitol Records-al. A hírt a cég elnöke, Steve Barnett jelentette be Los Angelesben. A szerződés kiterjed Paul teljes Beatles utáni munkásságára, kezdve 1970-ben megjelent első szólóalbumától a Wings együttessel alkotott anyagokon át a számos szólóban, illetve projektekben készített lemezek kiadására. "Rendkívül izgalmas dolog ez számomra, hiszen a Capitol nem csak az első amerikai kiadóm volt a Beatles idején, de a legelső lemezt, amelyet életemben vásároltam, Gene Vincent Be-Bop-A-Luláját szintén a Capitol jelentette meg." - hangsúlyozta.

2017 márciusának végén, négy évvel New c. nagylemezének megjelenése után, egy rádióinterjúban fedte fel, hogy új albumon dolgozik. Az Egypt Station c. nagylemeze 2018 szeptemberében jelent meg.

Érdekességek Paul McCartney-val kapcsolatban:

Kétszer is elutasították, amikor kórusba felvételizett. Állítása szerint direkt próbálta elbénázni a meghallgatást, hogy megússza a kórista fiú szerepet, de végül két elutasítás ellenére beválogatták a templomi kórusba.

Börtönbe zárták, amiért gyújtogatott. Pete Best zenetársával Németországban koncerteztek, amikor egy sötét szobában igyekeztek fényt varázsolni, így jobb ötlet hiányában meggyújtottak egy apróbb tárgyat. Azzal vádolták, hogy fel akarta gyújtani az épületet, ezért néhány órára sittre vágták, mielőtt tovább indultak volna turnézni.

Kiváló festő. Otthonában, Liverpoolban vagy 70 képe van kiállítva.

Szemtanúja volt a szeptember 11-ei terrortámadásnak. Paul egy repülőn utazott éppen, amikor elhúzta a függönyt és az orra előtt megtörtént a tragédia. Állítása szerint amint leszállt, az első útja egy kocsmába vezetett egy italért. Később jótékonysági koncertet szervezett.

Az első hangszer, amin megtanult játszani nem a gitár volt, hanem a trombita. Első hangszerét édesapájától kapta a 14. szülinapjára, de hamar rájött, hogy trombitálás közben nem lehet énekelni, ezért váltott gitárra.

forrás: noizz

 

 


Nyomtatás   E-mail