Shakespeare szülőháza online kiállításon

Egy új online kiállításon mutatkoznak be a William Shakespeare egykori stratford-upon-avoni családi háza helyén feltárt leletek.

A Staffordshire Egyetem régészei 2010 és 2016 között végeztek ásatásokat az egykori New Place nevű épület helyén. „Tekintettel arra, hogy New Place-t gyakorlatilag kétszer is elbontották – 1759-ben tüntették el véglegesen –, és az építőanyagok jelentős részét más házakhoz használták fel, eleinte nem voltak nagy reményeinek, ám a föld eltávolításával és finom átrostálásával elkezdett kirajzolódni az egykori épület alapja, és felbukkantak a régmúlt tárgyainak maradványai” – mondta Nic Fulcher, a projektben részt vevő Shakespeare Birthplace Trust szervezet munkatársa.

A feltárt leletek nem csupán Shakespeare és családjának mindennapjairól, hanem a ház korábbi lakóinak életéről is mesélnek. A Searching for Shakespeare elnevezésű online tárlaton szereplő leleteket, köztük vaskori edényeket, középkori kockákat és gombokat a háromdimenziós szkennelésnek köszönhetően a felhasználók minden irányból alaposan szemügyre vehetik. A régészeti leleteket, amelyek egy része talán éppen Shakespeare tulajdonába tartozott, jelenleg a Shakespeare Birthplace Trust őrzi, és a kutatók, valamint a nagyközönség számára is hozzáférhetetlen. Az online tárlaton csupán a tárgyak egy része látható. A Staffordshire Egyetem régészeti központjának reményei szerint a jövőben minden leletet sikerül digitalizálni.


Nyomtatás   E-mail