Nino Rota 108 éve, ezen a napon született

Giovanni „Nino” Rota Rinaldi olasz zeneszerző, 108 évvel ezelőtt, ezen a napon született. 

Nino Rota 1929-ben Rómában tanult a Santa Cecillia konzervatóriumban Alfredo Casellától, ám Milánóban hamar befutott és híres zeneszerzővé és karmesterré vált. Első oratóriumát a L’infanzia di San Giovanni Battistát, valamint az Il Principe Porcaro című komédiáját még ma is játsszák Milánóban és Párizsban is.

1930 és 1932 között az USA-ban élt, ahol a philadelphiai Curtis Intézetben tanulta a zeneszerzést Rosario Scalerótól és Fritz Reinertől. Ezután visszatért Olaszországba, ahol a milánói egyetemben diplomát szerzett irodalomból. 1937-ben kezdett tanítani a bari konzervatóriumban, amelynek 1950-től haláláig igazgatója volt. A bari évek alatt sok operát és balettet komponált, amelyek közül a leghíresebbek az Aladino e la lampada magica és a La visita meravigliosa.

Az 1940-es években kezdett el filmzenéket komponálni a leghíresebb olasz rendezők munkáihoz. Dolgozott Federico Fellinivel, Castellanival, Franco Zeffirellivel. Olyan mesterművek zenéjét szerezte, mint Az édes élet (1960), a (1963), a Rómeó és Júlia (1968), valamint A Keresztapa (1972). Élete legnagyobb alkotása talán a Francis Ford Coppola által rendezett maffiatrilógia első két részének zenéje. Az első részért még nem, azonban a másodikért már átvehette az Oscar-díjat (Carmine Coppolával megosztva)

Fellinihez szoros barátság is fűzte. A rendező temetésén Giulietta Masina az Improvviso dell'Angelo című Nino Rota-művel búcsúztatta elhunyt férjét.

Rota élete utolsó éveiben számos nagy költségvetésű hollywoodi, illetve nemzetközi produkcióban dolgozott, többek közt a Waterloo (1970), Halál a Níluson (1978) vagy a Hurrikán (1979) zenéjét szerezte.