Növényeknek tartott koncerttel nyílt újra a barcelonai Opera

Különleges koncerttel nyílt újra a barcelonai El Liceu operaház hétfőn. A koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült intézmény nézőterén nem a közönség, hanem 2292 cserepes növény foglalta helyet. A koncert egyben művészeti állásfoglalás, hogy gondoljuk újra a viszonyunkat a természettel.

A barcelonai Liceu operaház hétfőn mintegy 2300 cserepes növény előtt tartott koncertet, hogy megmutassa, milyen abszurd helyzetet teremt a világjárvány, amikor távol tartja az embereket az előadásoktól. Az ötlet Eugenio Ampudia spanyol művésztől származik, aki elmondta, hogy az ihletet abból szerezte, amikor a világjárvány idején a természettel különleges kapcsolatba került.

concierto bioceno 07

A természet visszafoglalta a helyszíneket, amelyeket elraboltunk tőle.”- mondta Eugenio Ampudio producer a délutáni próbán, ahol a 2292 szobanövény már a helyén "ült" az ötórai koncertet várva. Néztem, mi történik a természettel ezalatt az idő alatt. Sokkal több madarat hallottam énekelni. És a kertemben, valamint a kinti növények gyorsabban növekszenek. Kétség nélkül azt hittem, hogy most sokkal intimebb módon tudok kapcsolatba lépni az emberekkel és a természettel.

A YouTube-on élőben közvetített koncert után a növényeket a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi szakembereknek ajándékozzák.

koncert növényeknek 1

A Concierto para el bioceno elnevezésű hangverseny azután vált lehetővé, hogy vasárnap véget ért a veszélyhelyzet Spanyolországban. A koncerten Puccini Krizantémok című vonósnégyesét adták elő.

forrás: Szántó E/24.hu


Nyomtatás   E-mail