Murakami Haruki, világhírű japán író rádiós műsora

Zenés rádióműsorral szeretné otthonmaradásra bíztatni a koronavírus-járvány miatt otthonaikba kényszerült japánokat a világhírű japán író, Murakami Haruki. A május 22-re tervezett adás saját rádióműsorának különkiadása lesz.

A Murakami Radio néhány havonta jelentkezik az éterben. Az évek óta az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyeseként emlegetett író kamaszkorától vonzódik a zenéhez, feleségével korábban jazzklubot is vezettek. A rádióadásban kedvenc zenéit játssza majd, és hallgatói hozzászólásokat is fogad. „Remélem, hogy a zene ereje egy kicsit könnyít a koronavírus miatti szomorúságon” – fogalmazott honlapján a 71 éves szerzője.

murakami haruki 3

Murakami Haruki japán író és műfordító könyvei és történetei Japánban és nemzetközileg is bestsellerek voltak, munkáit több mint 50 nyelvre fordították le és több millió példányt adtak el belőlük külföldön is. Számos díjat kapott Japánban és nemzetközi szinten, többek között a World Fantasy Award (2006) és a Frank O'Connor International Short Story Award (2006) díjat. Egyik műve például a Franz Kafka-díjat (2006) és Jeruzsálemi Díjat (2009) kapott.

Murakami legjelentősebb művei közé tartozik az A "Wild Sheep Chase" (1982), "A norvég erdő" (1987)

a "Kurbli madár krónikái" (1994-95), A "Kafka a tengerparton" (2002)

és az "1Q84" (2009-10). Ő fordított le a angolról japánra amerikai írók munkáit mint Raymond Carver és J. D. Salinger. Gyakran szürrealista és melankolikus vagy fatalisztikus, melyet az "elidegenedés és magány" visszatérő témáinak kafkai műve jellemez. A posztmodern irodalomban is fontos szerepet játszik. A Guardian Steven Poole dicsérte Murakamit "a világ legnagyobb élő novellistája" munkái és az elismerései miatt.

A Stay Home Special című műsort május 22-én éjjel (közép-európai idő szerint kora délután) sugározza egy tokiói rádióadó és országszerte több tucatnyi más állomás. Japánban május 31-ig vannak életben a veszélyhelyzet szabályai, de az illetékesek jelezték, hogy az ország egyes részein, ahol jelentősen csökkent a fertőzések száma, már a héten elkezdik a korlátozások feloldását.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail