Marc Chagall, a világpolgár festő

Marc Chagall(Moishe Segal)1887 - 1985. ) orosz származású francia festőművész, a modern festészet egyik kiemelkedő alakja, a párizsi iskolatagja, 133 éve, ezen a napon született.

 

Gyermekkorára, mint szegény, de boldog időszakra utal későbbi műveiben. 1906-ban kezdett festészetet tanulni Jugyel Pen, egy helybeli művész keze alatt, majd néhány hónappal később, 1907-ben Szentpétervárra költözött és különböző iskolákban festészetet tanult. Nyikolaj Rörich volt a mestere a Művészettámogatók Társaságának iskolájában, ahol találkozhatott minden festészeti iskola és stílus képviselőjével. 1908 és 1910 között Jelizaveta Zvanceva magániskolájában tanult, majd 1910-ig Szentpéterváron élt, ahol azonban zsidók csak engedéllyel tartózkodhattak, így egy rövid időre bebörtönözték.

Rendszeresen visszalátogatott szülőfalujába, ahol 1909-ben megismerkedett későbbi feleségével, Bella Rosenfelddel, egy jómódú ékszerész lányával. 19101914 között támogatója, Makszim Moiszejevics Winawer ösztöndíjának köszönhetően Párizsban élt, a Montparnasse közelében, ahol közeli barátja lett többek között, Guillaume ApollinaireRobert Delaunay és Fernand Léger. Részt vett a Sturm 1914-es berlini kiállításán, amelynek köszönhetően azonnal ismert festővé vált. Visszatért Vityebszkbe, és 1915-ben feleségül vette menyasszonyát, Bellát, akitől 1916-ban lánya született, Ida.

bella chagall

Bella Chagall

Az első világháborúban katonáskodott, majd 1918-ban a Párizsból ismert Lunacsarszkij a Vityebszki kormányzóság művészeti ügyeinek népbiztosává nevezte ki. A politizálás azonban nem tetszett neki, így 1919-től már Moszkvában dolgozott, az Állami Zsidó Színháznál, majd 1923 őszén a családjával Párizsba költözött, ahol csak 1937-ben kapta meg a francia állampolgárságot. A német megszállás elől egy ideig Marseille-ben rejtőztek, majd Spanyolországon és Portugálián át Amerikába menekültek. 

1941- től New Yorkban élt, ám1944. szeptember 2-án meghalt felesége, ihletője, legjobb barátja, alkotásainak visszatérő alakja, így 1946-ban visszatért Európába, és 1949-ben a franciaországi Saint-Paul-de-Vence-ban telepedett le. Életének ezen szakaszában újra felfedezte az élénk, vibráló, életteli színeket; az alkotásai témáit a szerelem és az életöröm adta. Ekkor kezdett el foglalkozni szobrászattal, kerámiával, üvegfestéssel. 1952-ben újra megnősült, felesége Valentina Brodsky lett.

Vava Brodsky and Marc Chagall 1967

Valentina Brodsky

Többször utazott Görögországba és Izraelbe,1960-ban alkotta a jeruzsálemi Hadassa egyetemi klinika zsinagógájának üvegablakát. Élete utolsó éveit Saint-Paul-de-Vence-ban töltötte. Itt halt meg, és itt is temették el.

1973-ban Nizzában nyílt meg a Musée National Message Biblique Marc Chagall (Chagall Múzeum)

Chagall nem sorolható be a századelejiavantgárd egyik irányzatába sem, ugyanakkor hatása kétségtelenül nagy volt mind a szürrealistákra, mind az expresszionistákra. Képein a meseszerű fantáziavilágot, és nem a látható valóságot ábrázolta, az emberek, állatok, tárgyak szimbolikus értelműek. Életműve elsősorban ifjúsága emlékeiből táplálkozik, Vityebszk zsidónegyedének rituális életéből, a szegénység vidám, szomorú költészetéből.


Nyomtatás   E-mail