MADOKE 5+1 filmes akció

 

Egy hétig ismét meghirdeti nagy sikert elért 5+1 filmes akcióját a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete, a MADOKE. A szakmai szervezet emellett online akadémiát és állandó videótárat is indít.

A januárban megalakult MADOKE egyik kiemelt céljaként a dokumentumfilm műfajának népszerűsítését tűzte ki. Az egyesület február eleji online filmes akciója keretében öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tett ingyenesen elérhetővé az egyesület honlapján. A filmeket több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt. Az egyesület második akciója keretében ismét 5+1 fesztiválkedvenc filmet tesznek ingyenesen nézhetővé egy hétig. A filmek a madoke.hu weboldalon keresztül lesznek elérhetők, forgalmazási okokból csak Magyarországon.

Látható lesz A létezés eufóriája, amely a 90 éves Holocaust-túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél traumákról, nőiségről és az öregedésről. A monostor gyermekei című film a világ egyik legelzártabb országában, Bhutánban játszódik, amely a Himalája utolsó buddhista királysága.

Az HBO gyártásában készült Ütős csajok két éven át követi nyomon 7 és 36 év közötti bokszoló lányok történetét, a Cooking History pedig a gasztronómia oldaláról közelít a 20. század véres összecsapásaihoz, száztíz hadiszakácsot kérdezve a túlélés fortélyairól. A humoros, mégis drámai Besence Open egy apró zsákfaluban játszódik, ahol 126 lakosból 102 roma, 98 százalékuk munkanélküli, ám az agilis polgármester minden lehetséges pályázati forrást megragad. Bartha Máté vizsgafilmje, a Szél viszi főszereplőjét még gyerekkorában választottak el édesanyjától, élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott, 18 évesen azonban úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét.

Elindul a MADOKE külföldről is elérhető, folyamatosan bővülő, ingyenes online dokumentumfilmtára is, ahová kéthetente kerülnek majd fel új filmek. A közlemény szerint a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete rövidesen megrendezi második nyilvános vitafórumát – online formában –, amelynek során magyar filmes alkotók, forgalmazók, fesztiválok képviselői beszélgetnek a kialakult helyzetről. A beszélgetés – online regisztrációt követően – május 15-én 15 órakor élőben nézhető a MADOKE Facebook-oldalán.


Nyomtatás   E-mail