Reformok a francia filmakadémia vezetőségének lemondása után

Öt hónappal a francia filmipar példátlan válsága és a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetőségének kollektív lemondása után a testület széleskörű reformot fogadott el az alapszabályról, amely alapján a döntéshozó bizottságokban ezentúl paritásos alapon osztják szét a tisztségeket a nők és a férfiak között.

Az új alapszabály szerint, amelyet a lemondott vezetők zárt ajtók mögött fogadtak el, az akadémia mind a 4313 tagja szavazhat majd a szeptemberi választáson a vezetőség új tagjaira. A közgyűlés, a vezetőség és az egyesületi irodában dolgozók között is arányos lesz a nők és a férfiak aránya, az elnöki tisztet pedig egy nőből és egy férfiból álló páros fogja betölteni – olvasható az akadémia közleményben, amelyet a filmesek közül sokan átláthatatlansággal vádoltak.

648x360 equipe film miserables cesar 2020 realisateur ladj ly trophee public mains

Az új vezetők egyik fő feladata lesz a César-díjakra jelölő testületben is megerősíteni „a paritást, a diverzitást és a reprezentativitást” minél gyorsabban, annak érdekében, hogy meg lehessen szervezni 2021 elején az újabb díjátadót – írták a lemondott vezetők. Gilles Jacob, a cannes-i fesztivál korábbi elnöke, a filmakadémia lemondott vezetőségének egyik tagja „a megkezdett folyamat egyik nagyon fontos lépésének” nevezte a szavazást. A 90 éves filmes szakember szerint a filmszakma „jó úton van, és fontos, hogy a César-gálák a lehető legjobb feltételek mellett folytatódjanak”.

gilles jacob

A 37 éves Audrey Estrougo rendezőnő üdvözölte „a jó kezdetet”, de szerinte „konkrét intézkedésekre lesz szükség a szexuális erőszak ellen és a nemek közti hatalommegosztás megszervezésére a filmszakmában. A filmakadémia vezetőség február közepén mondott le több hétig tartó válság után, amely akkor tört ki, amikor a legígéretesebb színészek César-díjára jelöltek vacsoráján kiderült, hogy az akadémia minden magyarázat nélkül visszautasított több olyan vendéget, akiket a fiatal színészek választottak pártfogójuknak. A február végi díjkiosztón végig feszült hangulat uralkodott, miután feminista szervezetek a helyszín közelében tiltakoztak az ellen, hogy a nemi erőszak miatt az Egyesült Államok által negyven éve körözött Roman Polanski Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmje kapta a legtöbb jelölést, majd három Césart el is nyert, köztük a legjobb rendezésért járó elismerést.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail