Kulturális fesztivál Gül baba türbéjénél

Kulturális fesztivált rendeznek szeptember 20. és 22. között Gül baba türbéjénél Budapesten. A rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a török népet és a két nép kultúrájában felfedezhető összefonódásokat.

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében megvalósuló háromnapos, ingyenesen látogatható fesztiválon lesznek kerekasztal-beszélgetések többek között Gül babáról, a török-magyar kulturális kapcsolatról és a türbéről, emellett szerepelnek a programban magyar és török együttesek koncertjei és török-magyar irodalmi felolvasás is. A török költők rendkívül izgalmas nyelvet és gazdag formakészletet hoznak el a fesztiválra, felolvasásukhoz magyar költők, írók, műfordítók is kapcsolódnak majd. A gyerekeket koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, mesemondással várják.

Mint Szalai István, az alapítvány vezérigazgatója elmondta: a megnyitásának első évfordulóját ünneplő Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelynek eddig több mint 32 ezer látogatója volt; olyan programkínálattal várja az érdeklődőket szeptemberben, amely minden korosztálynak szórakozási lehetőséget nyújt.

A Talamba együttes szeptember 20-án egy különleges, erre az alkalomra készült török-magyar ütőhangszeres koncerttel készül. Agócs Gergely népzenész-néprajzkutató a türk népeket vizsgálva sok olyan népdalt talált, amelyek beilleszthetőek a magyar népzene tárába. A fesztiválon sok olyan népdalt fog bemutatni, amelyek létező magyar népdaltípusok érvényes változatai. A színpadon kaukázusi gyűjtéseinek adatközlői is fellépnek: baskír, kumuk pásztorok, parasztasszonyok, nagáj zenészek is szerepelnek a műsorban. Színpadra lép még a Fonó együttes, Berecz András mesemondó és Andor Anikó, az Év tájépítésze, a Gül Baba Kulturális Központ kertjeinek tervezője is.


Nyomtatás   E-mail