Koncertfilmmel ünneplik Lehárt a Bécsi Filharmonikusok

Koncertfilmmel ünneplik Lehár Ferencet a Bécsi Filharmonikusok.

A magyar zeneszerzővel szoros kapcsolatban álló zenekar a bécsi operett úgynevezett ezüstkorszakának egyik fő alakja születésének 150. évfordulója alkalmából fogott hozzá a projekthez. A zenekar Manfred Honeck osztrák karmester vezetésével és olyan sztárok közreműködésével, mint Camilla Nylund, Piotr Beczala és Michael Schade ad elő Lehár klasszikusaiból, például A víg özvegyből, A mosoly országából és a Luxemburg grófjából a Theater an der Wien bécsi színházban.

Az előadásokról készített felvételekből egyrészt koncertfilmet vágnak össze, másrészt felhasználják őket egy Lehárról szóló készülő dokumentumfilmben is, amelyet október 26-án mutat be az ORF 2 osztrák televízió. 1900-as alapítása óta a Bécsi Filharmonikusok Lehár 120 művét adta elő, és több tucatnyi alkalommal maga Lehár vezényelte a zenekart.  

Lehár Ferenc (1870 - 1948) zeneszerző, operettkomponista, karmester. Előadói pályafutását színházi hegedűsként kezdte, emellett egy katonazenekarban is játszott 1899-ig. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett, és meghatározta további munkásságának fő irányvonalát.

Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

A Bécsi Filharmonikusok ( Wiener Philharmoniker) Ausztria legismertebb zenekara. Elődjét, a Künstlervereint (magyarul: művészek egyesülete) 1833-ban alapította Franz Lachner karmester. Ezt a zenekart a bécsi állami operaház zenészei alkották. Négy koncertet tartott, mindegyiken elhangzott egy Beethoven-szimfónia is. A Bécsi Filharmonikusok együttes 1842-ben alakult meg.

A zenekart a „Zum Amor” fogadóban rendszeresen megszálló vendégek alapították: Otto Nikolai karmester, Nikolaus Lenau költő, August Schmidt szerkesztő, Alfred Becker kritikus, illetve Karlz Holz és Count Laurecin hegedűsök. Otto Nikolai 1847-ben elhagyta Bécset, így a zenekar a feloszlás határára került. Az 1848-as bécsi forradalom is szerepet játszott ebben.

1847 és 1854 között Karl Eckert karmester vezényelte a Filharmonikusokat. Számtalan dirigens szerepelt a zenekarban annak hosszú története alatt. 1939 óta újévi koncerteket is tartanak, amelyeket Magyarországon is sugároz a tévé. Hazánkban is felléptek már, több alkalommal is.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail