Kezdődik a tiszavirágzás

Az elmúlt napokban felbukkantak az első tiszavirágok, így hamarosan kezdődik június és egyben a nyár egyik csodálatos természeti jelensége, a kérészek násza a a Tiszán és vízgyűjtő területén. A kérészek tömeges rajzása nem számítható ki pontosan, sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés.

 

Tegnap este csak ennyien voltak, tehát még nem indult el igazán a virágzás! De napok múlva, ha melegszik az idő akkor… írta a Facebookon 2020. június 7-i élményét Bencsik Barnabás, aki rövid videót is mellékelt a kérészek ébredéséről.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8 ezer petét rak a víz felszínére. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, majd az aljzatba és a partoldalba fúrják magukat és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük három évig tart, s közben hússzor vedlenek. A kifejlett kérészek három év múltán emelkednek fel a víz felszínére. A tiszavirágok ezután kezdenek el repülni, párosodnak, majd elpusztulnak. A tiszavirág Európa legnagyobb kérészfajtája.


A nőstény kérészek több ezer petét raknak a víz felszínére, majd a megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, és a partoldal iszapjába fúrják magukat. A rovar U alakú járatai rendszerint 15-20 centiméter mélységig hatolnak a vízszint alá, a meder falába. A kérész tökéletlen átalakulással fejlődik, ami azt jelenti, hogy a báb állapot hiányzik a fejlődéséből.

tiszavirág 2A tiszavirágzás látványos esemény, ugyanakkor fontos ökológiai jelentősége is van, mert ezek a rovarok számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Ilyenkor számtalan sirályt, csért, gémet, gólyát láthatunk a Tisza vízgyűjtő területén, amint a terített asztalnál lakmároznak. Alapvetően a Tisza és mellékfolyói vízállása befolyásolja a tiszavirágzás pontos időpontját. Amennyiben később vonul le az árhullám folyóinkon, előfordul, hogy 2-3 hetet is várni kell a páratlan élményt nyújtó kirajzásra.


Védelmük érdekében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel, hiszen közös érdekünk, hogy ez a Magyarországon is ritka rovarfaj megmaradjon.
A tiszavirág természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

forrás: sokszínű vidék