Készül az őszi szezonra a Berliner Ensemble

Készül az ősszel kezdődő szokatlan szezonra a Berliner Ensemble: a német főváros színháza a tervek szerint szeptember 4-én nyithat újra a koronavírus-járvány miatti bezárást követően.

A nézőtér egyes sorait kiemelték, a nagyteremben 200–700 fő fér el. Az előírásoknak megfelelően a színészeknek is távolságot kell tartaniuk egymástól, így bizonyos darabokat el kellett halasztani, amennyiben emiatt lehetetlenné válik a kivitelezésük.

berliner ens

Mint Oliver Reese intendáns elmondta, optimista a helyzetet illetően. Hozzátette: természetesen ő sem lesz boldog, ha novemberben még mindig hiányzik minden második sor a nézőtéren, de talán a közönség hálás lesz a nagyobb lábtérért.

A Berliner Ensemble új szezonjának műsorán szerepel Ferdinand von Schirach Gott (Isten) című új darabja, Henrik Ibsen Kísértetek című drámája Mateja Koleznik rendezésében és Elfriede Jelinek Schwarzwasser (Fekete víz) című műve. Bepótolják a Fabian című darab premierjét is – az Erich Kästner regénye alapján, Frank Castorf rendezésében készült színdarab próbáit a koronavírus-járvány szakította félbe.

Castorf probt 5

Fabian című darab olvasópróbája

"A Berliner Ensemble története – kivált a Bertolt Brecht által fémjelzett évek okán is –, az a színház, amely a leghitelesebben foglalkozik politikai anyagokkal, és markáns kortárs, szerzői profillal rendelkezik. Itt volt 1928-ban a Koldusopera ősbemutatója, 1954 és 1956 között pedig maga Brecht volt a művészeti vezető (az igazgató Brecht felesége, Helene Weigel színésznő volt, aki haláláig, 1971-ig vezette a BE-t –K. I.) Tartalmi programja még az 1990-es évek elején, Heiner Müller idején is egyértelműen politikus volt – ez azonban szinte teljesen eltűnt. Az elmúlt években döntően klasszikusok konvencionális előadásai és Robert Wilson néhány rendezése miatt volt népszerű a BE."- nyilatkozta Otto Reese

"Most olyan európai jelentőségű rendezők leltek új berlini otthonra itt, mint Michael Thalheimer és Frank Castorf. Mellettük fiatal rendezőket és szerzőket kívánunk hosszú távon támogatni. A Berliner Ensemble-nek összetéveszthetetlen hangot kell képviselnie az öt jelentős berlini színház között, és azon túl is!" - mondja Otto Reese.

forrás: MTI/Nemzeti Színház


Nyomtatás   E-mail