Joyce Carol Oates kapja a Cino del Duca irodalmi díjat

Joyce Carol Oates amerikai író kapja Franciaország legmagasabb pénzdíjjal járó irodalmi elismerését.

A gyakran a Nobel-díjhoz vezető lépcsőfoknak tekintett Cino del Duca World Prize 200 ezer eurós, azaz 70 millió forintos díjazással jár. Az elismerést elnyerte korábban Andrej Dmitrijevics Szaharov, Mario Vargas Llosa és Patrick Modiano is, akik később Nobel-díjban is részesültek.

cino del duca 5

Cino del Duca

A Simone del Duca francia születésű üzletasszonyról, filmproducerről és jótékony műpártolóról és férjéről, Cino del Duca olasz üzletemberről, producerről elnevezett Cino del Duca-díjat a Francia Intézet gondozza. Cino Del Duca 1932-ben a fasiszta rezsim elől menekült Franciaországba, ahol Éditions Mondiales néven lapkiadóvállalatot alapított, valamint elkötelezetten támogatta a művészeteket és a tudományos kutatást. Özvegye 1964-ben alapítványt hozott létre, hogy a család művészetpártoló tevékenységét tovább folytassák. Az alapítvány 2004-ben a feleség, Simone Del Duca halálával került az Institut de France tagintézményei közé.

simine del duca 5

Simonde del Duca

Joyce Carol Oates 1938. június 16-án született a Niagara-vízeséshez közeli Lockportban. Szülei farmján nőtt fel a városon kívül, és ugyanabba az egytermes iskolaépületbe járt, amelybe anno édesanyja is. Ezt a vidéket különösen súlyosan érintette nagy gazdasági világválság, a farmercsaládok vérrel és verítékkel fizettek a csekély megélhetésért, de a fiatal Oates élvezte a természet közelségét. Apja, Frederic James Oates korán otthagyta  az iskolát, ám egy életen át tartó kétkezi munka után a nyolcvanas évek végén beiratkozott az egyetemre. Anyja magyar származású, egy kilencgyermekes családban nőtt fel, és csak úgy, mint férje, ő is apa nélkül. 

jco6

Joyce Carol Oates

Oates már egész fiatalon érdeklődni kezdett a könyvek iránt, különösen Lewis Carroll Csodaországa, és a Brontë-nővérek írásai nyűgözték le. Első írógépét apai nagymamájától, Blanche Woodside-tól kapta 14 éves korában. (Az asszony halála után Oates rájött, hogy dédapja igazából öngyilkos lett, és nagyanyja gondosan rejtegetett zsidó örökségéről is tudomást szerzett. Woodside élete később 2007-es, The Gravedigger's Daughter című regényének alapja lett.) Minden lap aljára rajzolt egy furcsa firkát, mert „felül akarta múlni” a felnőttek kézírását, még ha nem is tudta, hogyan is kell írni. Tehetségével kimagaslott a lockport-i középiskola diákjai közül, részt vett az iskolaújság készítésében, a siker pedig egy egyetemi ösztöndíj képében talált rá először. Családjában ő volt az első, akinek sikerült befejeznie a középiskolát. 19 éves korában megnyert egy Mademoiselle magazin által szponzorált novellaíró pályázatot. A Syracuse Egyetem angol szakának évei alatt belépett az Egyesült Államok második legrégebben alapított lányszövetségébe, a ΦΜ-be (Tethe Mu), és már ekkor megpróbálkozott a regényírással. Írt egyet, majd amint elkészült vele, a kukába dobta. Ő mondta a záróbeszédet a diplomaosztón, Master fokozatát pedig mindössze egy év alatt szerezte meg a Wisconsin Egyetemen. Ekkor találkozott Raymond Smith-szel, akivel alig három hónapos randevúzgatás után, 1961-ben házasodott össze. A pár Detroitban telepedett le, és Oates tanítani kezdett az egyetemen.

joycecaroloates

Első könyve, a By the North Gate című novelláskötet 1963-ban jelent meg a  Vanguard Pressnél, első regénye, a With Shuddering Fall egy évvel később jött ki, ugyanannál a kiadónál. 1968-ban az ontarioi Windsor egyetemén kapott munkát, ezért férjével a Detroit folyó túloldalára költözött. Ebben az időszakban évente legalább két könyvet jelentetett meg (mellette teljes állásban dolgozott az egyetemen), és bár némely kritikus húzta a száját a nem átlagos termelékenység miatt, Oates a harmincas éveire Amerika legismertebb és legelismertebb írójává vált.

jco7

Joyce Carol Oates öt könyve, köztük a Marilyn Monroe életét bemutató Blonde (A szőke) című műve a Pulitzer-díjra esélyesek között volt korábban, ám az elismerést végül nem kapta meg. Megnyerte azonban az amerikai National Book Awardot, emellett több mint hatvan regényét, novellagyűjteményét, színjátékát és a The Lost Landscape című memoárját is díjakkal tüntették ki. A 81 éves írót rendszeresen az irodalmi Nobel-díjra esélyesek között tartják számon. 

JoyceCarolOates 0054 banner

Oates az elismerést következő hónapban vette volna át Párizsban, a ceremóniát azonban a koronavírus-járvány miatt törölték.

 

forrás: Könyves blog, MTI 


Nyomtatás   E-mail