Jose Cura új vígoperája a "Montezuma és a rőthajú pap"

José Cura Montezuma és a rőthajú pap című vígoperáját február 5-én mutatták be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével a budapesti Zeneakadémián.

Az opera alapjául Alejo Carpentier Concierto Barroco című regénye szolgál, amely Vivaldi Montezuma című operájának születéséről szól. Különleges a mű, hiszen nemcsak az opera születéséről szól, hanem egy szürreális történet is egyben, amelyet egy kubai író kisregényben fogalmazott meg – mondta el Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészeti ügyvezetője. Hozzátette: az író fantáziáját megmozgatta az a tény, hogy egy olyan operáról van szó, amelynek sokáig nem tudtak a létezéséről, csak a szövegkönyv maradt fenn, s a 20. században került elő a zenei anyag.

„1988-ban, a születésnapomra kaptam ajándékba Alejo Carpentier regényét, a Concierto Barrocót (magyarul: Barokk zene). Gyorsan elolvastam, s annyira érdekesnek találtam, hogy telefirkáltam a kötetet saját megjegyzéseimmel. Akkortájt, 26 évesen, elképzelésem sem volt arról, hogy hogyan kell operát komponálni. A könyvecske 29 évig porosodott a polcomon, amikor 2017-ben, könyvtáram átrendezése közben egyszer csak elém hullott. Újraolvastam, s eldöntöttem, hogy vígoperát készítek a regényből. Montezuma és a rőthajú pap lett a címe; vígopera, de azért nem annyira – írtam alcímnek, próbálván arra utalni, hogy a történetnek vannak komoly vonatkozásai is. A szövegkönyvet egyetlen délután papírra vetettem, majd 2017 nyarán a zenét is megkomponáltam hozzá. A zenekari változat 2019 nyarán készült el.” – nyilatkozta művéről José Cura. 

Az opera elképesztő elvárásokat támaszt a közreműködőkkel szemben, ezért is okozott nehézséget megtalálni azokat a művészeket, akik képesek a kihívásoknak megfelelni. Összesen 19 szereplője van a műnek, s nem elsődlegesen operai hangokra és operai teljesítményekre van szükség, hanem összművészeti feladatok megoldására – hangsúlyozta a művészeti ügyvezető, hozzátéve: az első előadást José Cura vezényelte, aki a Magyar Rádió Művészeti Együttesei első állandó vendégművésze. A főszereplő Matias Tosi Argentín bariton.

 

forrás: MTI, zeneakademia.hu


Nyomtatás   E-mail