John Harvard teológusról nevezték el az egyik leghíresebb amerikai egyetemet

1639. március 13-án John Harvard teológusról nevezték el a Harvard amerikai magánegyetemet, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben.

harvard 5

John Harvard

1636szeptember 8-án alapították, így ez az USA legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye. Eredetileg csak New College-nek hívták, később, 1639március 13-án nevezték el Harvard College-nak John Harvard papról, aki az intézmény támogatója volt, és aki a Cambridge-i Egyetemen tanult. John Harvard 1638-ban a halálos ágyán ajánlotta fel birtokai felét, 800 angol fontot, valamint 400 könyvét egy új kollégium felállítására - ennek tiszteletére az alapítótagok is a legnagyobb adományozóról nevezték el az intézményt. Kezdetben a professzorok többsége is Cambridge-ből érkezett: a várost, ahol az egyetemet alapították, éppen ezért nevezték el Cambridge-nek, tisztelegve alma materük felé. A félreértések elkerülése végett a Harvardon megjelenő publikációkra (könyvek, folyóiratok, stb) a kiadási helynél Cambridge neve mellé mindig kiírják, hogy MA, utalva arra, hogy a Massachusetts államban lévő Cambridge-ben adták ki, nem a brit ősében.

Az intézményt először 1780-ban nevezték egyetemnek a massachusettsi alkotmányban. 1974 óta 19 Nobel-díjas és 15 Pulitzer-díjas dolgozott az egyetemen. A Harvard 2011-ben a Times Higher Education világranglistájának első helyén végzett. A lista a Thomson Reuters adatai, illetve az Ipsos Media 131 országra kiterjedő felmérése és több mint 13 ezer akadémikus megkérdezésével összeállított statisztikája alapján készült el.

Az első hallgatói ösztöndíj alapja 100 angol font volt 370 éve, melyet a "szegény deákok" segítésére adományozott Ann Radcliffe. Ezekhez az összegekhez képest elképesztő mennyiségű adomány kapott a világ egyik legismertebb egyeteme, John Paulson 400 millió dollárt adományozott a Harvard mérnöki karának.

harvard 2

John Paulson

Az összeg 110 milliárd forintnak felel meg, melyet egyetlen egyetem egyetlen kara kapott. A magyar felsőoktatás éves költségvetése általánosan 185 milliárd forint körül mozog, melyet 27 állami intézmény használ fel. A Harvardnak van egy alapítványa, mely a támogatóktól, leginkább öregdiákoktól kapott adományokat gyűjti: összesen 36 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, mely csak tavaly további 1 milliárddal növekedett. Az alap 9900 milliárd forintnak felel meg, amely több, mint Magyarország éves költségvetésének fele. Ez azonban nem a működésre megy, hanem az egyetem tudományos életének, oktatóinak és hallgatóinak támogatására.

harvard

A Harvard éves költségvetése 4,463 milliárd dollár volt, azaz 1227 milliárd forint, ez a magyar 2014-es magyar GDP 3,25 százaléka volt, a felsőoktatás költségvetésének 6,6-szorosa. A magyar oktatási szektor a 2015-ös költségvetés alapján a GDP közel 4,6 százalékban részesült forrásokból, ez több ezer köz- és felsőoktatási intézményre jutott. 

harvard 8

A Harvard Egyetem tagja a 8 egyetemet (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Princeton, Pennsylvania, Harvard és Yale) tömörítő Ivy Leauge-nek (Borostyán Liga). Az 1954-ben létrehozott szövetség a keleti part egyetemeinek sportban való együttműködését hivatott szolgálni. A Liga tagjának lenni azonban többet jelent ennél. A nevezett egyetemekről kikerülő fiatalok Amerika elitjét képviselik, az egyetemek pedig magas szintű oktatást biztosítanak, nemzeti és nemzetközi szintű eredményeket ígérve. A képzés színvonalát a válogatott pedagógus gárda biztosítja. 1974 és 2009 között 19 Nobel-díjas és 15 Pulitzer-díjas professzor tanított a Harvard Egyetemen, mely ezáltal 2003 óta vezeti az Academic Ranking of World Universities (ARWU) összesített ranglistáját. Az egyetem volt növendékei között százával találkozunk híres politikusokkal, művészekkel, kutatókkal. A Harvard öregdiákjai között elnökök (Rutherford B. Hayes, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, John F. Kennedy, Al Gore, George W. Bush, Barack Obama), kormányzók, üzletemberek (Bill Gates), írók (T. S. Eliot), a zenei világ hírességei (Leonard Bernstein), színészek, a művészvilág ismert személyiségei (Conan O’Brien, Jack Lemmon, Natalie Portman, Mira Sorvino, Matt Damon, Tommy Lee Jones) és egy fiatalember, bizonyos Mark Zuckerberg neve is szerepel.

harvard 7

Jelenleg ez a világ leggazdagabb egyeteme.

forrás: edulineNews Harvard EduTinkmara


Nyomtatás   E-mail