Jenny, az egyedül sétálgató ló

A macskákról köztudott, hogy szeretnek egyedül csatangolni megszokott útvonalakon, és kutyát is láthatunk kóborolni, de olyanra nem nagyon van példa, mint a németországi Frankfurt nagyvárosának egyik külterületén, Fechenheimban: egy Jenny nevű arab kanca sétál nap mint nap egyedül, írja a Bored Panda.

sétálgató ló 2

A frankfurti kerületben 14 éve egyedül sétálgató ló nagy ismertségre és népszerűségre tett szert az elmúlt közel másfél évtized alatt. Igazi kuriózum volt a jelenléte, de mára már teljességgel mindennapos jelenséggé vált. A lovat megszokták már a járókelők is, kedvesen üdvözlik, de az állat sem ijed már meg tőlük, barátságos a kisállatokkal és a gazdáikkal is, de a gyerekeket is szereti. Gazdája, a 79 éves Werner Weischedel minden nap kiengedi a fehér kancát az istállójából, ahonnan a ló egy megszokott útvonalon sétál ki a mezőre, aztán pedig a szokásos körútja után mindig megbízhatóan vissza is tér az otthonába.

Jenny mintegy 20 kilométert tesz meg a napi sétája során, és még soha nem történt vele semmi – meséli a gazdája. Mint fogalmazott, az állat azokon az ösvényeken halad, amerre még együtt jártak, amikor ő is bírta erővel. Aztán idővel megtanította neki az útvonalat, hogy egyedül is megtehesse az utat később. A frankfurti rendőrség is jól ismeri a lovat, de nem azért, mert bármikor kihívták őket miatta. Még sosem kellett közbeavatkoznunk. Az állat kötőfékjén van egy kis cetli, amin ez áll: Jennynek hívnak, nem szöktem el, csak sétálgatok. Köszönöm.mondja a rendőrség szóvivője, Isabell Neumann.

sétálgató ló 4

Jenny igazi netes szenzáció lett, így már nem csak Fechenheim területén ismerik az emberek. A róla készített videókat több ezren látták már, híre Németországon túlra is eljutott az internet segítségével. A legtöbben kedvelik, és üdvözlik a módszert, amellyel a gazdája biztosítja a ló számára a megfelelő sétát még akkor is, ha az ő egészsége már nem teszi lehetővé, hogy minden egyes alkalommal a kedvencével tartson. De akad néhány kritikus hang is, ami főleg azt kifogásolja, hogy nem más fajtársával együtt tölti az idejét a kanca, hanem teljesen egyedül rója a kilométereket, társaság nélkül. Ráadásul másokat is veszélyeztethet, vélik egyesek. Ugyanakkor a német lógyógyászati társaság (Gesellschaft für Pferdemedizin) egyáltalán nem tartja károsnak a dolgot.

sétálgató ló 3

Jenny sok mozgáshoz jut a sétája során, és látszik rajta, hogy kiegyensúlyozott és elégedett életet él nyilatkozta Maren Helligeállatorvos, aki az egyesület vezetőségi tagja is egyben. A séta útvonala a megszokott közegében, környezetében történik, az autókat, a gyalogosokat és a villamost is jól ismeri, mindennaposak a számára, tette hozzá a szakértő.

Forrás: sokszínűvidék.hu


Nyomtatás   E-mail