James Newton Howard ma ünnepli 69. születésnapját

James Newton Howard aki zeneszerzőként, zenészként és dalszerzőként a filmezés minden szintjét megjárta, és minden filmes műfajban alkotott, ma ünnepli 69. születésnapját.

Kisgyermek korában kezdett zenét tanulni, és a Santa Barbarai (Kalifornia, USA) Music Academy of the Westre iratkozott be, majd zongoristaként a University of Southern California oklevelét szerezte meg. Az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején Elton John turnéin játszott billentyűsként. Az 1980-as évek közepén fordult a filmzene felé. Tíz évet töltött a pop-rock műfajban, majd 1985-ben mindezt komolyzenei képzéssel is megfejelte. Sokoldalúságának köszönhetően Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb komponistája lett, amelyet több mint 65 film bizonyít, egyebek mellett: a Hatodik érzék

az Oltári nő (Runaway Bride)

a Hó hull a cédrusra (Snow Falling On Cedars)

a Tökéletes gyilkosság (A Perfect Murder)

A változások kora (Restoration)

a Wyatt Earp

és több Walt Disney-rajzfilm.

1990-ben a Micsoda nő! (Pretty Woman)

majd a Hullámok hercege (Prince of Tides) 1991-ben tették ismertté a nevét. Utóbbiért megkapta az első Oscar-jelölést.

Az évtized során két újabb jelölést gyűjtött be legjobb eredeti filmzene kategóriában: A szökevény (The Fugitive, 1993),

Álljon meg a nászmenet! (My Best Friend's Wedding, 1997), A sebezhetetlen (Unbreakable, 2000). Továbbá 2005-ben, A falu (The Village, 2004)…

2008-ban az év filmzeneszerzője  lett, és a  World Soundtrack díjjal jutalmazták a következő alkotásokért: Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson’s War)

”Michael Clayton„ és a Legenda  vagyok(  I Am Legend)

2009-ben Howard Grammy díjat kapott a Batman-A sötét lovag (The Dark Knight) filmzenére, melyet Hans Zimmerrel együtt írtak, majd a "Blood Diamond"  egész filmzenéjét  is Grammy díjra jelöltek.

A "One Fine Day" filmnek egy dalért is kapott  jelölést. Howard újabb és újabb elismerések, díjak tulajdonosa. Az ASCAP zenei szervezettől,  Henry Mancini életműdíjjal jutalmazták és idén,  BMI Lifetime Achievement díjat is kapott. Rengeteg díjjal honorálták munkáját, több Grammy-, Emmy- és Golden Globe-jelölést tudhat magáénak.

Öt Oscar-nominációjából háromszor a legjobb zeneszerző kategóriában terjesztették föl a díjra, A szökevény (The Fugitive), a Hullámok hercege (The Prince of Tides) és az Álljon meg a nászmenet (My Best Friends Wedding) c. filmek zenéjéért. A Junior, A szerelem erejével (Dying Young) és a Szép kis nap (One Fine Day) c. filmek esetében pedig a legjobb betétdal kategóriában jelölték Grammy-, Golden Globe- és Oscar-díjakra.

A "For the First Time"-ért egyszerre kapott Arany Glóbusz- és Oscar-nevezést. Számos Emmy-nominációja közül kiemelendő a nálunk is nagy népszerű Vészhelyzet (ER)

forrás: BP Aréna, port.hu


Nyomtatás   E-mail