Idén nem adják át a Turner -díjat, helyette ösztöndíjat alapít a Tate Britain

Nem adják át idén a legrangosabb brit kortárs művészeti elismerésnek számító Turner-díjat, helyette tíz művész között osztanak szét 100 ezer font, vagyis 38 millió forint ösztöndíjat – jelentette be a díjat gondozó Tate galériahálózat.

A Tate Britain igazgatója, Alex Farquharson szerint idén nincs lehetőség a jelöltek alkotásait bemutató kiállítás megrendezésére. Az intézmény ezért úgy döntött, hogy a díjjal járó 40 ezer fontot kipótolva létrehozza a Turner-ösztöndíjat, amely fejenként 10 ezer fonttal támogat tíz művészt ezekben „a különösen nehéz időkben” – olvasható a BBC hírportálján. „A galériák zárvatartása és a távolságtartási előírások rendkívül fontosak, ugyanakkor jelentős hatással vannak a művészek életére és megélhetésére” – jegyezte meg Farquharson.

A tavalyi Turner díjazottak: Helen Cammock, Oscar Murillo, Thai Shani és Abu Hamdan, fotó: Sarah Lee, The Guardian  

Az először 1984-ben odaítélt, J. M. W. Turner 19. századi brit festőművészről elnevezett díj korábbi kitüntetettjei között szerepel Damien Hirst, Grayson Perry és Steve McQueen. Az elismerést legutóbb 1990-ben nem adták át, miután a díj szponzora csődbe jutott. A szokásos ügymenet szerint májusban szokták bejelenteni a Turner-díj várományosainak szűk listáját, az esélyesek között maradó művészeket pedig felkérik, hogy készítsenek egy műalkotást az őszi kiállításra. A 25 ezer fontot érő díj nyertesét aztán decemberben hirdetik ki.

A díjazás szervezője, a Tate Britain úgy nyilatkozott, hogy a jelen körülmények között a szűk határidők már nem teszik lehetővé az őszi kiállítás megszervezését. "Ezért úgy döntöttünk, hogy inkább több kiválasztott művészt támogatunk ezekben a rendkívül nehéz időkben. Úgy vélem, J. M. W. Turner, a díj alapítója, aki a művészek támogatására hagyta vagyonát, egyetértene ezzel a döntésünkkel. Megértem a közönség csalódottságát, de tekintsünk inkább bizakodóan 2021-re" – nyilatkozta Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója. 

tate modern

Tate Modern

A zsűri – Richard Birkett, az Institute of Contemporary Arts kurátora, Sarah Munro, a gatesheadi BALTIC Centre for Contemporary Art igazgatója, Fatos Üstek, a Liverpooli Biennálé igazgatója és Duro Olowu designer és kurátor – az elmúlt 12 hónapban több száz kiállítást látogatott végig, hogy összeállítsák a jelöltek névsorát. Ők fogják kiválasztani azt a tíz, brit vagy Nagy-Britanniában alkotó művészt is, akik megkapják az ösztöndíjat a kortárs művészet fejlődéséhez való hozzájárulásuknak köszönhetően. Júniusban, egy online videókonferencia keretében fogják meghozni és bejelenteni a döntést.

forrás: MTI, contextus


Nyomtatás   E-mail