Hungarikum lett a Magyar Népmesék sorozat

Hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot a Hungarikum Bizottság.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett. A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait – mondta Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik.

A Hungarikum Bizottság döntését követően a Magyar Értéktárba került: a Jászkürt – Lehel Kürtje, Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk, Vitéz László és a Vitéz László-bábjáték, a Csángó Fesztivál, a Dél-alföldi szikes tavak, valamint Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére. Első alkalommal döntött a Hungarikum Bizottság települési értékek felvételéről, ugyanis Budapesten és a fővárosi kerületek döntő többségében még nem jött létre értéktár a hungarikum-törvény 2012-es elfogadása óta. A grémium döntése alapján a Magyar Örökség Díjazottak által létrehozott össznemzeti értékek a XII. kerületi,  a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház a XIX. kerületi értéktárba került be.

A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-án alakult és megkezdte a törvényben foglalt működését. Elsődleges szerepe, hogy a nemzeti értékek, kiemelkedő nemzeti értékek és hungarikumok megőrzése, fenntarthatósága, széles körű megismertetése és hasznosítása érdekében lássa el feladatát. Nyolc szakterületi kagtegóriája van, 6+1 szakbizottsággal: Agrár - és Élelmiszergazdaság Szakbizottság;  Egészség és Életmód Szakbizottság; Ipari és Műszaki Megoldások Szakbizottság; Kulturális Örökség Szakbizottság;  Sport, Turizmus és Vendéglátás Szakbizottság; Természeti és Épített Környezet Szakbizottság; +1: Hungarikum Tanúsító Védjegy Szakbizottság.

 

forrás: Hungarikum Bizottság


Nyomtatás   E-mail