Hubertlaki-tó, a magyarországi Gyilkos-tó

A Hubertlaki-tó, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tó szépségét kevesen ismerik az országban, pedig aki egyszer ellátogat a partjára, az örökre az emlékezetébe vési.

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői kastély azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll. Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg.

A Bakonybél közelében található Hubertlaki vagy másként, Gyilkos-tó, szépségében vetekszik hargitai párjával. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak.

A tó eredetileg vaditatónak készült. 1980-ban mesterségesen, gáttal eltorlaszolták a Hamuházi-séd forrásai által táplált víz útját, hogy az majd lassan feltölti a kijelölt helyet, itatva az állatokat, ám a feltöltődés a vártnál sokkal gyorsabban megtörtént, elárasztva a környező területet. Így most a mesterséges gáttal elzárt völgyben ott a tó, amelynek népi neve az erdélyi Gyilkos-tóra való hasonlósága miatt lett bakonyi Gyilkos-tó. Vízéből égerek nyújtóznak, megtörve a víztükröt. Mindazonáltal korántsem kelt olyan kísérteties látványt, mint nagyobb rokona. Az égerek egy része még él, s fel nem adva a küzdelmet hajtásokat hoz, így a halott csonkok között még ott él a remény, a kísértetiesség helyett a nyugalom érzetét borítva a tájra.

A tó felkereshető Bakonybéltől kb. 3,5 kilométerre található Emil-réttől kiindulva csodaszép útvonalon, a kék kereszt jelzés mentén, de érdemes a bakonybéli kisvonatra is felszállni, amely szintén elvisz egészen a kulcsosházig.

Aki autóval menne, az Bakonykoppány településen áthaladva az országúton keresse a fatáblát, amely jelzi Hubertlakot. Ha az erdészeti út sorompója nyitva (nem mindig van), akkor egy balról fakerítéssel szegélyzett, eleinte murvás, majd aszfaltos úton tudunk végigmenni kocsival a kulcsosházig.

hamuházi rét

Innét tábla jelzi a 700 m-re található tavat.

forrás:sokszínű vidék és Bakonybél


Nyomtatás   E-mail