Hangforrás Hangszertörténeti Fesztivál november 13-15

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.

A Hangforrás fesztivál alapötlete egy külföldi múzeum hangszerkiállításán fogant meg. A tárlat régi korok hangszereit mutatta be, főként a 17-20. század közötti időszakra fókuszálva. Ezek a hangszerek mind építésmódjukban, mind hangzásukban eltérnek a napjainkban használt megfelelőjüktől.

A kiállítást járva fogalmazódott meg a szervezőkben a hiányérzet, hogy a kiállított hangszerek mind csak vitrin mögött tekinthetőek meg, nincs egy hozzáértő a helyszínen, aki bemutatná, vagy megszólaltatná ezeket.
A Hangforrás Fesztivállal egy olyan három napos rendezvényt álmodtak meg, ahol a régi korok hangszerei kerülnek előtérbe, ezeken keresztül bemutatva a reneszánsz, a barokk, vagy a romantika világát. Céljuk volt létrehozni egy olyan interaktív múzeumi kiállítást, ahol a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a legkülönlegesebb történelmi hangszerekkel, szakemberek és mesterek segítségével.

A három napos interaktív hangszerkiállítás és konferencia hazai művészek, mesterek és szakemberek meghívásával valósul meg. A napközben látogatható programokon kívül minden este ingyenes koncerteken mutatják be a közönségnek, miként is szólhattak a régi korok zenéi. A látogatók a tárlat nyitvatartási ideje alatt rövid és izgalmas előadásokat hallgathatnak meg egy-egy hangszerről vagy zenetörténeti korszakról. Minden teremben naponta két előadás hangzik el: az első sokkal inkább ismeretterjesztő jellegű, míg a másodikban a zenére helyeződik a hangsúly.

A fesztivál előadója Dinyés Soma karmester, régizenész, Tóth Mónika hegedűművész, Szabó Balázs orgonaművész és -szakértő, Kállay Gábor furulyaművész, zeneszerző és Bárdi Szabolcs vonós hangszerkészítő. A fesztivál fő célja, hogy a hangszereket vagy azok kópiáit testközelből mutassa be az érdeklődőknek, hiszen az elmúlt évtizedekben Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kapott az úgynevezett régizene, melynek feladata a barokkban komponált zenék historikus, korhű megszólaltatása.

A rendezvény fővédnöke Batta András, Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész. A társrendezvény Erik Bosgraaf világhírű holland furulyaművész budapesti mesterkurzusa, melynek koncertje egyben a fesztivál záróprogramja.

forrás: www.hangforrasfesztival.hu 


Nyomtatás   E-mail