Ginger Rogers, a hollywoodi aranykor egyik csillaga

Ginger Rogers(Virginia Katherine McMath) (1911 - 1995Oscar-díjasamerikaiszínésznő, 1911-ben ezen a napon született.

Első önálló filmjét 1933-ban készítette, A 42. utca címmel, az utolsót 1994-ben, Hollywood, Hollywood címmel. Ginger egyébként, Fred Astairetáncpartnereként vált híressé („Ginger és Fred”)

Szülei William Eddins Mcmath és Lela Emogene Owens, akik a születése után nem sokkal elváltak, anyja a nagyszüleihez költözött Kansas City közelébe. Helen nevű fiatalabb unokahúga lerövidítette a Virginia nevet és a „Ginga” a becenevévé vált. 9 éves korában anyja ismét megházasodott, új férje John Logan Rogers lett, s innen a Ginger Rogers név is. Ginger már 14 éves korában fellépett vaudeville-ben táncosként, s hamarosan a New-York-i Broadway színpadain szerepelt. Első rövid szerepe 1929-ben volt a A Day of a Man of Affair című filmben.

Broadway-en játszott Girl Crazy musical főszerepével felhívta magára Paramount Pictures filmstúdió figyelmét és szerződést kötöttek. 1933-ig különféle filmekben szerepelt, amíg a Flying Down to Rio című zenés filmben nem találkozott Fred Astaire-rel. Ők ketten népszerű párossá váltak, ám Ginger a tehetségét más irányban is kamatoztatta, hogy elkerülje a beskatulyázást. Könnyed filmvígjátékokban szerepelt és önállóan is gyorsan a stúdiója, az RKO Pictures legnagyobb csillagává vált.

1937-ben együtt forgatott Katharine Hepburn-nel az Álomkapu című filmben, amiért kitűnő kritikákat kapott. 1939-ben érte el legnagyobb sikerét a Bachelor Mother című filmben.

Mivel elégedetlen volt az általában egyszerű szerepekkel, komolyabbakat keresett. Meglepetést okozott, amikor a Leánysors (Kitty Foyle - 1940) főszerepéért Oscar-díjat kapott. A Primrose Path című melodrámában megformált nő szerepét a szaksajtó nagy lelkesedéssel fogadta.

Az 1940-es évek végéig sikeres színésznő volt az ennek megfelelő magas fizetéssel. 1949-ben utoljára forgatott együtt Fred Astaire-rel a Táncolj a Broadway-n! című filmben. Ezután egyre inkább a színpad felé fordult, amihez továbbra is erős szálak fűzték, de forgatott még filmeket és 1991-ig tévésorozatokban is szerepelt.

Ebben az évben kiadta Ginger, My Story című önéletrajzát. Élete során ötször ment férjhez.