Francis Wolff fotói már online is elérhetőek

/Blue-Note-Photos-of-Francis-Wolff-by-Francis-Wolff-and-Michael-Cuscuna-2015-Hardcover/211240050

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének hatalmas fotóarchívumát.

Wolff 1940. és 1969. között minden egyes Blue Note lemezfelvételen jelen volt és fotózott. Halála után képei a kiadó társalapítója, Alfred Lion kezébe kerültek, aki tizenhat évig őrizte azokat. A nyolcvanas évek közepén aztán a jazzproducer Michael Cuscuna vette gondozásba az értékes képanyagot, aki nem mellesleg azt is szorgalmazta, hogy a Blue Note addig kiadatlan felvételei napvilágot lássanak: így indult 1976-ban a kiadó „Vault Series” sorozata. A széria utolsó kiadványa 1981-ben jelent meg – ekkor a Blue Note hosszabb időre elcsendesedett, azonban 1982-ben Cuscuna és Charlie Lourie útnak indították a Mosaic Records kiadót, amellyel a korábbi kiadatlan Blue Note-felvételeket díszdobozos csomagolásban jelentették meg.

Alfred Lion 1985-ben ajánlotta fel Wolff képarchívumát Cucuanának. Az archív, addig soha nem látott felvételek ezután egyre gyakrabban jelentek meg a Mosaic Records bookletjeiben. A képek eredetije mindeközben Lion lakásában pihentek, míg el nem adta azokat Cuscuanának és Lourinak, akik 1992-ben megalapították a Mosaic Images-t. A dizájner és fotós Lisa Cuscuna éveket töltött a fotók katalogizálásával és archiválásával. Lourival együtt több ezer képet fésültek át, kiválogatva a legjelentősebbeket. Az elmúlt években az addig soha nem látott fotók több száz magazinban, valamint CD-ben jelentek meg, hat könyv és kiállítás tárgyát képezték szerte a világon.

Wolff képei fizikai formátumban az Amerikai Történeti Nemzeti Múzeum állandó gyűjteményében, a Smithsonian Intézetben, Washington DC-ben, valamint a berlini Zsidó Múzeumban találhatók, most pedig több mint 2700 fotó került fel a mosaicrecordsimages.com online adatbázisba, és közülük több mint 90 fotó printje meg is vásárolható három különböző méretben.

forrás: Szász Emese

https://fidelio.hu/jazz-world/tobb-ezer-foto-valt-hozzaferhetove-a-jazz-fenykorabol-147688.html

 


Nyomtatás   E-mail