Fotókiállítás a berlini Magyar Intézet homlokzatán

A koronavírus-járvány miatt ismét egy fertőzésbiztos programot, termei helyett épületének hatalmas panorámaablakára szabott digitális fotókiállítást rendezett a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin.

A történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épület negyven négyzetméteres ablakában minden nap sötétedéstől vetítik a CHB Flashback című fotósorozatot, amelyet az utóbbi két év legizgalmasabb eseményein készített felvételekből válogattak össze, és kiegészítettek tervezett események előzeteseivel. A leghíresebb berlini sugárútról, az Unter den Lindenről is látható vetítéssel „kiszínesítjük a szürke délutánokat és estéket, ugyanakkor ízelítőt adunk a jövő évi programból, amellyel a lockdown, a járványügyi zárlat után várjuk majd a közönséget” – emelte ki Nagy Márta intézetvezető.

chb2

A december 10-ig látható fotókon feltűnik többek között a német színművészet legnagyobb alakjai közé tartozó Hanna Schygulla, aki a 2019-es Berlinale idején járt az intézetben, valamint Esterházy Péter hatalmas portréja, amely az író születésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett német nyelvű felolvasóesten díszítette az intézet nagytermét. Látható még táncelőadás, koncert, kiállítások dokumentumai, és fehér alapon egy kis játék trabant is, a 30 éve szabadon című emlékév részeként megvalósult fényperformance dokumentumaként.

chb7

A Collegium Hungaricum Berlin a járvány második hullámának megfékezésére egész Németországban bevezetett szabályok miatt a többi kulturális intézménnyel együtt ismét zárva tart, tevékenységét viszont nem függesztette fel.

chb4

Az utóbbi hónapokban számos koronavírus-kompatibilis programot indítottak el, köztük A képek dialektikája című tárlathoz kapcsolódó hibrid vetítéssorozatot, amelynek következő rendezvényén, december 8-án Bacsó Péter A tanú című klasszikusa látható az intézet online filmklubjában.

forrás: Collegium Hungaricum Berlin fotók: www.librarius.hu 


Nyomtatás   E-mail