Folytatódik a Karc, a MÜPA kritikaíró pályázata

Az évad második felében is folytatódik Müpa kritikaíró pályázata, a Karc, melynek programkínálatába újabb koncertek és előadások kerültek be. A jó tollú, 30 év alatti jelentkezőknek csupán annyi a dolguk, hogy egy ingyenes jegyet igényelve megnézzék a Müpa kijelölt előadásainak egyikét, és arról olvasmányos, elemző kritikát írjanak. A nagy értékű nyeremények mellett publikálási lehetőség és utazás is várja a megmérettetés nyertesét.

karcocska

Az immáron negyedik alkalommal meghirdetett verseny célja egy fiatal, friss szemléletű kritikusgeneráció kinevelése, ennek szellemében a 2019/2020-as évadban másodjára zajlott le nagy sikerrel a Karc kísérőrendezvénye, egy egész napos szimpózium a kritikaírásról. 2019. őszén. A Karc szakmai zsűrijének tagjai: Radnóti Sándor esztéta, Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre, popzenei szakíró, Mörk Leonóra, a Nők Lapja szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás programigazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró.

A Karc pályázat keretében a Müpa saját rendezésű programjairól vár olyan kritikai beszámolókat, amelyekben indoklással alátámasztott, független vélemény olvasható, és amelyek írója törekszik a közérthetőségre és olvasmányosságra, ugyanakkor stílusa egyedi – ez utóbbi az egyik legfontosabb követelmény – ahogy a zsűri tagjai kiemelték a szimpózium során. A kritikaíró pályázatra minden 18 évnél idősebb, de 31. életévét be nem töltött fiatal pályázhat.

A Müpa a honlapján teszi közzé azoknak a produkcióknak a listáját, amelyekre ingyenes jegyeket biztosít a pályázók számára: a műfajilag színes listán egyaránt szerepelnek komolyzenei, jazz-, könnyűzenei és világzenei koncertek, valamint újcirkusz előadások. 2020-ban is igazi sztárparádét kínál a Müpa, többek között Ute Lemper sanzonestjéről, Wayne Marshall orgonakoncertjéről és Kristine Opolais áriaestjéről fogalmazhatnak meg véleményt a pályázók, de nem maradhatnak el a Recirquel újcirkusz-előadásai, és a jazz valamint a világzene nagyjai sem.

A zsűri szakmai díjai:

 Első díj: 100 000 Ft értékű Müpa-utalvány; valamint egy főre szóló, kétnapos külföldi utazás és koncertlátogatás az ECHO (Európai Koncerttermek Szövetsége) egyik intézményében, továbbá a nyertes pályamű a Müpa Magazinban is megjelenik.

Második díj: 100 000 Ft értékű Müpa-utalvány

Harmadik díj: 75 000 Ft értékű Müpa-utalvány

Közönségdíj: 100 000 Ft értékű Müpa-utalvány

forrás: www.mupa.hu


Nyomtatás   E-mail