Fiatal rendezők és színészek vették át a Junior Prima díjat

Hat fiatal művész, köztük két rendező, három színművész és egy filmrendező vehette át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában.

Idén Kelemen Kristóf író, dramaturg, rendező, Kis Hajni filmrendező, Pallag Márton, Sodró Eliza és Waskovics Andrea színművész, valamint Szenteczki Zita rendező érdemelte ki az elismerést.

A díjat és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója adta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek. A díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai.

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek idén 62 jelöltet állítottak. Közülük választotta ki az öttagú szakmai zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja; Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója; Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója; Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója – azt a hat fiatal tehetséget, akik elnyerték a „legjobb a legjobbak közt” címet.

Vida József a díjátadón kiemelte: nem könnyű ez a szakma, mostanában pedig még nehezebb. „Egy láthatatlan ellenség miatt bezárkóztunk, de sok fiatal művész a modern technika vívmányait felhasználva visszacsempészte az életünkbe a kultúrát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az online jelenlétnek azonban megvannak a maga korlátai: a közönség és a művészek közötti láthatatlan interakciókat az internet nem tudja pótolni.

Mint mondta: a színház- és filmművészet még átmenetileg sem létezhet közönség nélkül, a „színházcsinálóknak” állandó, szoros kapcsolatot kell ápolniuk a publikummal. Erre a támogatásra pedig most nagyobb szükség van, mint eddig bármikor.

Tizenharmadik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában, így az idei díjazottakkal együtt már 95 fiatal magyar művész kapta meg az elismerést.

forrás: www.primaprimissima.hu , fotó: www.papageno.hu 


Nyomtatás   E-mail