Falra fel! Plakátaukció az Axioart oldalán

A járványügyi intézkedések szigorítása miatt online licitálhatnak az érdeklődők a negyedik Falra fel! Plakátaukció filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklám plakátjaira november 20-án, 19 órától. A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium árverésre november 19-ig lehetett regisztrálni az Axioart-oldalán.

A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, 150-nél is több tételből álló anyagban megtalálható egyebek mellett Bíró Mihály festőművész három nagy méretű grafikája. Negyvenkét plakát pedig felöleli Bud Spencer és Terence Hill közösen forgatott teljes életművét a Szuperhekusoktól a Különben dühbe jövünkig, de olyan filmek plakátjai is vannak a gyűjteményben, mint a Nevem senki vagy a Piedone Egyiptomban.

dühbejövünkvhs

Mára a történelem részét képezik a rendszerváltás korát idéző falragaszok, amelyek ugyancsak megtalálhatók az árverési anyagban. A szocialista termékek promócióját erősítő grafikák között olyan régi nagy márkák plakátjaira lehet licitálni, mint a Fabulon, a Sztár üdítő, a Triál, az Ofotért, a Fékon vagy a tejivást népszerűsítő Egy pohár tej.

1978 sztar

Mindezek mellett a rendszer kultfilmjeinek néhány plakátját is elárverezik, egyebek mellett az Egészséges erotika, az Eszkimó asszony fázik, a Szindbád, vagy éppen az Idő van című alkotásokét.

eszkimóasszony

A külföldi filmek között például a Star Wars, az Indiana Jones, a Jó, a rossz és a csúf, a Ben Hur, a Profi, a Szakasz, a Borsalino, a Dühöngő bika és a Nagy balhé című alkotások plakátjaira licitálhatnak az érdeklődők.

815 indiana jones es az elveszett frigylada fosztogatoi.9532

A szervezők a közleményben kiemelik, hogy Magyarországon – a nyugati trendekkel ellentétben – ma még viszonylag ritkán látható magánlakások falán egy-egy eredeti plakát, pedig az eredetileg tömeggyártásban nyomtatott, falragasznak szánt, mára alig néhány példányban fellelhető plakátok egyedi értéket képviselnek.

 

forrás: www.axioart.com


Nyomtatás   E-mail