Elmarad a milánói Scala évadnyitó előadása

Elmarad a milánói Scala hagyományos december 7-i évadnyitó gálaelőadása – legalábbis a megszokott formában, közönséggel és hírességek, politikusok és magas rangú tisztségviselők jelenlétében.

Az igazgatóság közleménye szerint a jelenlegi olaszországi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy „a nyilvánosság számára is elérhető módon, az elvárható színvonalon és formában tűzzék műsorra” Donizetti Lammermoori Lucia című operáját az évadnyitón és a rákövetkező napokban.

Az operaház zenekarát múlt héten karanténba zárták, miután nyolc zenész is megfertőződött a koronavírussal, a kórust pedig már korábban vesztegzár alá helyezték, mivel pozitív lett 18 énekes vírustesztje, időközben pedig tovább nőtt a tüneteket mutató és tesztelésre, vagy a teszt eredményére váró munkatársak száma. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a kormány múlt héten szigorított a járványügyi rendelkezéseken, december 3-ig bezáratta a színházakat, mozikat és koncerttermeket, ezen a héten pedig a még működő kulturális intézményeket, köztük a múzeumokat is, és este 10-től kijárási tilalmat vezetett be.

A Lammermoori Luciát annak ellenére lefújták, hogy már megérkeztek a szólisták, és megkezdődtek a jelmezes próbák. Az operaház vezetése jelenleg azon töri a fejét, miként tarthatna mégis nyitóelőadást valamilyen alternatív formában, például tévében közvetített koncert által.

A kulturális szféra szereplői tiltakoznak a bezárások ellen. Vittorio Grigolo sztártenor például egy lapinterjúban sérelmezte, hogy míg a kulturális intézményeknek, köztük az operaházaknak be kell zárniuk, a labdarúgó-mérkőzéseket megtarthatják. Dario Franceschini kulturális miniszter kilenc milliárd euró (azaz 3237 milliárd forint) támogatást helyezett kilátásába a válság sújtotta kulturális, turisztikai és szabadidőszektornak.

forrás: MTI/ www.teatroscala.org  


Nyomtatás   E-mail