Elhunyt Sean Connery

Kilencvenéves korában meghalt Sean Connery világhírű skót színész, akit álmában ért a halál a Bahamákon. -adta hírük a BBC.

Sir Thomas Sean Connery Oscar-díjasskótszínész a skóciai Edinburgh-ban született egy szegény munkáscsalád gyermekeként. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan azonban gyomorfekélyemiatt leszerelték. Fiatalkora óta aktívan sportolt: az 1950-es Mr. Universeversenyen bronzérmet nyert, és amikor a South Pacificcímű musicalbenmegkapta első színpadi szerepét, még profi labdarúgóként képzelte el jövőjét. Később azonban, amikor meghívást kapott a Manchester Unitedificsapatába, már némi színházi tapasztalattal a háta mögött mondott nemet az ajánlatra. Ettől kezdve minden szabadidejét a könyvtárakban és a színházak környékén töltötte, és egyre jelentősebb szerepekben tűnt fel. Az 1950-es évekközepén kapta első televíziós szerepeit, majd az MGM-mel írt alá szerződést és több filmben, (Hell DriversTigris akcióAz időzár) epizódszerepben tűnt fel. Első jelentősebb szerepét a Lana Turnerfőszereplésével készült (Another Time, Another Place)(1958) című moziban kapta.

Connery élete1962-ben nagyot fordult, amikor sok neves színész közül őt választották Ian Flemingnevezetes figurájának, James Bondnaka megformálására, a Dr. No(1962) című filmben. Connery hihetetlenül nagy nemzetközi sikert aratott a 007-es szerepében, s majd egy évtizeden át a nézők őt azonosították az ügynök figurájával. A következő években további öt alkalommal alakítottaJames Bond karakterétt: Oroszországból szeretettel(1963), Goldfinger(1964), Tűzgolyó(1965), Csak kétszer élsz(1967), Gyémántok az örökkévalóságnak(1971). A színész azonban egy idő után megunta a világhírt hozó imázsát és ki akart törni ebből, ezért különféle műfajú filmekben vállalt szerepet, melyek közül talán a legkiemelkedőbb a Sidney Lumetáltal rendezett A domb(1965) című filmdráma. A film Ray Rigbyazonos című nagy sikert arató könyvének történetét dolgozza fel.

A hetvenes évek elején, ígéretes szerepben, a Gyilkosság az Orient expresszen(1974) című Agatha Christie – krimi filmadaptációjában volt látható. Ezután a Zardozcímű sci-fi következett, majd egy évre rá Michael Cainepartnereként tűnt fel az Aki király akart lenni(1975) című kalandfilmben. 1976-ban a Robin és Mariencímű középkorban játszódó romantikus filmben és a kor színészsztárjait felvonultató, A híd túl messze vancímű háborús eposzban jelent meg a vásznon. Az évtized végén A nagy vonatrablás(1979) című krimivel folytatta sikereit, majd a Meteorral(1979) a katasztrófafilmek műfajába tett kitérőt.

Idősebb korában számos karakterszerepet kapott, melyekben Connery szintén otthon érezte magát. 1981-ben Peter HyamsGyilkos bolygócímű filmjében játszott főszerepet, majd korábbi kijelentése ellenére, miszerint nem bújik többé a 007-es ügynök szerepébe megváltozott és 1983-ban a Sohase mondd, hogy sohacímű moziban még utoljára magára öltötte a nyugdíj előtt álló Bond öltönyét, hogy meghódítsa a szépséges Kim Basingertés legyőzze a főgonoszt, akit Klaus Maria Brandaueralakított. Ez a film is bebizonyította, hogy az évek múltával Connery egyre jobb színész lett, idősödő vonásai csak előnyére váltak. 1986-ban feltűnt a Hegylakócímű, azóta már igazi kultuszfilmnek számító moziban Christopher Lambertpartnereként, majd ezt követően a világhírű irodalmi regény filmadaptációjában, A rózsa neve(1986) című filmben játszotta a főszerepet. Connery ezen alakításáért kapott először rangos kitüntetést pályafutása során, hiszen a Brit Filmakadémiaa legjobb férfi színésznek járó BAFTA-díjjaljutalmazta. 1987-ben Brian De Palmakérte fel egy szerepre, az éppen akkor készülő nagyszabású maffiafilmjébe. A szesztilalom idején játszódó Aki legyőzte Al Caponétcímű filmben egy rutinos ír zsarut formált meg aki segít a rendőrség új vezetőjének, a fiatal Eliot Nessnek (Kevin Costner), elkapni a hírhedt chicagói bandavezért, Al Caponét(Robert De Niro). Alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjatés Golden Globe-díjatSteven Spielberg1989-ben neki szánta az Indiana Jonesharmadik részében a főhős bogaras, szintén régész apjának szerepét, melyet szintén nagy sikerrel személyesített meg.

A kilencvenes évek elején olyan filmekben volt főszereplő, mint az Oroszország házkönyvkiadója, vagy a Vadászat a Vörös Októberreorosz tengeralattjáró parancsnoka. A Robin Hood, a tolvajok fejedelmecímű film végső jelenetében is feltűnik néhány másodpercre, azonban ezért is jelentős gázsit kapott. Újfent látható volt a nagy sikerű Hegylakócímű film folytatásában, mely A hegylakó visszatércímmel jelent meg, majd rá egy évre a Medicine Mancímű kalandfilmben játszotta a címszereplőt. Ezután két krimiben is játszott; Gyilkos nap(1993) és Egy igaz ügy(1995). Arthúr királymegformálója volt Az első lovag(1995) című kalandfilmben, melyben Richard Gereés Julia Ormondvoltak a partnerei. A Sárkányszívben(1996) pedig igen nagy örömét lelte, ugyanis nemcsak ő kölcsönözte a hangját Dracónak, az animációs sárkánynak, hanem az animátorok Connery arcvonásaival is felruházták a figurát. Szintén ebben az évben szerepelt a hatalmas sikert arató, A sziklacímű akciófilmben, melyben Nicolas Cageés Ed Harrisvoltak a partnerei. 1998-ban a Briliáns csapdacímű krimiben Catherine Zeta-Jonestolvajtársát alakította és ugyanebben az esztendőben szerepelt még a Bosszúállókcímű brit fantáziafilmben is, melyet a kritikusok az év legrosszabb filmjének kiáltottak ki.

Fedezd fel Forrestert!(2000) című filmben Connery igazi, korához illő figurát alakít, egy idős, visszavonult írót és alakításából is kiderül, mennyire élvezte a figurát. E filmje után egy kisebb szünet következett, de a színész eközben sem tétlenkedett és saját produkciós cége, a Fountainbridge Filmskeretében Connery számos tervet dédelgetett, például néhány kedvence folytatását – IdőbanditákIndiana JonesA szikla – mi több, még azt is lehetségesnek tartotta, hogy még egyszer eljátssza James Bondot. Azonban ezek később is csak tervek maradtak és ma már tudjuk azok is maradnak. Connery bejelentette, hogy A szövetség(2003) című mozija után visszavonul a filmipartól és attól kezdve családjának fog élni. Bár több rendező próbálta visszacsalogatni, némelyik igen jelentős pénzösszeg fejében, Connery nem adta be a derekát és valóban 2003-ban láthatták őt a nézők utoljára a mozivásznon.

A színész nagy skót hazafi volt, még a hetvenes években megalapította a Scottish International Education Trustot, az alapítványt mely a szegények oktatásában próbál meg segítséget nyújtani. Connery pályafutása során számos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia1995-ben Cecil B. DeMille díjatkapott a Hollywood Foreign Presstől1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy FellowshipetII. Erzsébet brit királynő2000-ben lovaggá ütötte – miután pár évvel korábban mint skót nacionalistától megtagadták tőle az elismerést, azóta viszont igényt tarthatott a Sir Sean Connery megszólításra. A legendás színész 90 éves korában hunyt el.


Nyomtatás   E-mail