Elárverezik a világ legnagyobb whisky gyűjteményét

Elárverezik a világ legnagyobb whisky magángyűjteményét. A 3900 palackból álló gyűjtemény egyes darabjai, akár egymillió fontért is elkelhetnek. A Whisky Auctioneer árverési ház szerint, a gyűjtemény nagy része háziasítatlan maláta skót whisky.

4

A gyűjteményt a 2014-ben elhunyt Richard Gooding amerikai üzletember hagyatékából adják el. Gooding az üdítőital-iparban dolgozott, és több, mint 20 éven át gyűjtötte a skót whiskyt. A gyűjteményben már egykor híres skót lepárlók, mint a Stromness vagy a Dallas Dhu palackjai is szerepelnek, de a világ legkeresettebb whiskyjei, a The Macallan 1926 Valerio Adamija vagy 1926 Fine and Rare-je is megtalálhatók. Októberben egy ilyen 1926-os Macallanért 1,45 millió fontot adtak a Sotheby's árverésén. A kollekciót eddig Gooding coloradói házának egy külön a whiskyk számára fenntartott szobájában őrizték.

2

Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, honnan lehet tudni, hogy valóban ilyen régi és eredeti italokról van-e szó? Nemrég megjelent egy új módszer, amely a skót whiskyk esetében (is) segít a kormeghatározásban: kiszűrhetők azok az italok, amelyek nem a mondott összetevőket tartalmazzák, vagy nem olyan régiek, mint amilyennek beállítják azokat. Az eddigi eredmények alapján hamar eltűnhetnek az átverős hamisítványok a kereskedők és az aukciósházak kínálatából.

A módszer az 1950-60-as években végrehajtott kísérleti atomrobbantások során kialakult radioaktív szénizotópok mennyiségén alapul. A szénizotópos meghatározáshoz az atomrobbantások kora, és az azóta eltelt idő kiszámításában számos nemzetközi mérési adatbázis áll rendelkezésre, azonban ezek nem minden célra alkalmasak egyformán. E módszerrel lehet megállapítani például ismeretlen korú holttestek születési és halálozási idejét, de használják már óbor-hamisítások kiszűrésére is. Amennyiben a hamisított ital egy év terméséből készül, a módszer megbízhatóan működik.

Rare Whisky 101

A skót kutatók kifinomultabb méréseken alapuló, korrigált adatsort állítottak össze, amelyből egyes esetekben akár még egy-egy évjáraton belül az évszak, illetve az eredet régiója is megállapítható – foglalja össze a módszer tudományos hátterét a National Geographic.

Mivel az árpát 1-2 évig raktározzák, az aratás után nem azonnal használják fel, így az is előfordul, hogy nem csak egy év árpáját használják egy lepárlás során. Ehhez az is hozzáadódik, hogy a skót whiskyt nem vadonatúj hordókban érlelik, hanem korábban már használtakban, így, ha kis mennyiségben is, de bejuthat az újonnan érlelt italba a régebbi maradványa is a hordóból. Minden hasonló egyedi jellemző eltérést figyelembe véve dolgozták ki a kutatók a módszert,
amellyel az adott whisky készítésének évét lehet pontosan megállapítani, és összeállítottak egy olyan adatbázist, amelyhez bármilyen whisky vizsgálati eredménye hasonlítható.

https blogs images.forbes.com larryolmsted files 2018 12 FakeWhisky 2

Ehhez az északi féltekén végzett atomrobbantásokat vették figyelembe. Az ezekből származó radioaktív szénizotópok lebomlásának idejével azt mutatták meg, hogy az árpa kb. 1 éves raktározását is figyelembe véve milyen a radioaktív izotóp aránya az egyes évjáratokban. Így viszonylag megbízhatóan találhatják meg a hamisított whiskyket.

A többféle hamisítás közt a legnagyobb kárt az okozza, amikor valamilyen névtelen, nemrégiben gyártott whiskyt régiként (19-20. század közt gyártott), márkásként, különösen értékesként adnak el. Ehhez, a közelmúltban gyorsan növekvő tendenciát mutató módszerhez az ilyen ó-whiskyk (valódiak) palackjait a hamisítók felvásárolják, majd jóval kevésbé értékes, fiatal párlattal töltik meg.

rw101 fake header

Az ilyen hamisítványok miatt a hírnévrontás is jelentős veszteséget okoz, csökken a márka piaci értéke, továbbá, a ritkaságok, régiségek árverezésével foglalkozó aukciósházakat, illetve más kereskedőket is megkárosítja a hamisító.

Az ilyen régiségeket általában nem fogyasztásra szánja a vásárló, hanem befektetésnek (akár több millió forintot is érhet egy-egy palack az ilyen whiskykből). A hamisítványok felderítését olyan modern technológiák biztosítják, mint a gázkromatográfiás vizsgálat, izotópvizsgálat, vagy az infravörös spektroszkópia. Ezek az összetételről adnak információt, ám az ital készítésének idejéről nem.

A kutatók a módszert 221 olyan whiskymintán tökéletesítették, amelyeket 1950 és 2015 között pároltak le, és készítési idejük ismert volt. Később ezek mentén fogtak elemzésekbe. A különböző gyártóktól és aukciósházaktól kapott mintákon elvégzett elemzésekkel kimutatták egy 1863-asnak címkézett whiskyről, hogy az árpa, amelyből készült, 2005-ben még a skót felföldön termett meg (az üzem, ahol készült, 1830-tól működik, egyike Skócia legrégebbi, ma is üzemelő lepárlójának, nem volt érintett a palack értékesítésében)

3
Számos más mintát elemezve némelyikről kiderült, hogy a kora alapján biztosan hamis, míg másokról bebizonyosodott, hogy az évjáratuk valóban a megfelelő időszakot jelzi.
Az elmúlt három évben 100 különböző palacknyi whiskyt teszteltek, melyből több mint 40 hamisnak bizonyult.

A whiskyrekordert 1926-ban főzték és 60 éven át, 1986-ig hordóban tartották. Összesen 24 palack készült belőle, aminek cimkéinek megtervezésére Peter Blake és Valerio Adami popartművészeket kérte fel a Macallan főzde.

lead 800x600
Az árverést
egyébként két részben rendezik az interneten, a pénteken kezdődött licitálás február 17-ig tart, majd április 10. és 20. között rendezik a következő fordulót. Az első fordulóban 1949 palackot kínálnak, köztük egy 1926-os évjáratú Macallan Valerio Adami whiskyt, amelyet 60 évig érleltek hordóban.

 

forrás: 12345


Nyomtatás   E-mail