dr. Jane Goodall mesekönyve a magyar gyermekkórházakba is eljut

Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató és természettudós szokásos évi 300 napos világkörüli turnéját is érintette a COVID-19 vírus. Orvosai és barátai tanácsára otthon maradt, de elmondása szerint sokkal többet dolgozik mint más alkalmakkor, írta a magyar Jane Goodall Intézet.

Ez idő alatt az általa írt mesekönyveket olvasta fel, és teszi nyilvánossá ezeket a videókat. A világ 24 országában található Jane Goodall intézetek önkéntesei különböző nyelveken feliratozva osztják meg saját oldalaikon. Így tesz a magyar Jane Goodall Intézet is, amelynek videócsatornáján és közösségi oldalain megtalálhatóak ezek a mesék.

Ezek egyike a Dr. White, melynek főszereplője egy kiskutya,aki a gyermekkórházba bejárva vidítja fel a kis betegeket. Az igaz történeten alapuló könyvet a Jane Goodall Intézet önkéntesei lefordították, illusztrációkat készítettek hozzá, ami hamarosan kiadásra is kerül. A füzet formájában kis példányszámban megjelenő, reményt keltő novellát Dr. Jane Goodall kérésére ingyenesen a Magyarországon található gyermekkórházakba juttatják el, amelyek így megismerhetik a terápiás kutyák gyógyító erejét és munkáját, amit a könyvben található elérhetőségeken keresztül igénybe is vehetnek a kórházak.

A könyv olvasóközönsége a kórházakban lábadozó gyermekek, akiket a történet ráébreszthet arra is, hogy az állatok is személyiséggel és érzelmekkel teli lények. A könyvben található QR-kód segítségével Markó-Valentyik Anna bábművész tolmácsolásában is meghallgatható a mese.

Jane Goodall Londonban született 1934. április 3-án, és gyermekkorától kezdve élénken érdeklődött a főemlősök iránt. A brit etológus, antropológus a csimpánzok egyéni és szociális viselkedésének legismertebb kutatója. Goodall legismertebb tevékenysége a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzainak jobb megismerésére irányult, emellett Afrika és Ázsia számos országában sokat tett más főemlősök (hegyi gorillák és orangutánok) életéért.

A biológus 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet (JGI), amely a csimpánzok és élőhelyük védelmének programjait koordinálja az egész világon. Az etológus 1991-ben Tanzániában létrehozta a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és gyökerek hálózatot, amelynek munkájában a világ 100 országa mellett 2006 óta Magyarország is részt vesz a Rügyek és Gyökerek Egyesület segítségével. Goodall Magyarországon járt, a róla elnevezett pesthidegkúti tanösvény hivatalos átadásán.

Jane Goodall hosszú évtizedek alatt vált a nemzetközi állatvédelem ikonikus alakjává, tizennyolcadik éve tölti be az Egyesület Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagyköveti tisztségét.

forrás: sokszínű vidék2

 


Nyomtatás   E-mail