Dokumentumfilm készült Modiglianiról

Új dokumentumfilm készült a 100 éve elhunyt Modiglianiról.

A művészet templomai sorozat következő epizódja a tragikusan fiatalon elhunyt olasz avantgárd festő és szobrász, Amedeo Modigliani halálának 100. évfordulója alkalmából készült ismeretterjesztő film, amely Modigliani Centenárium címmel október 22-től érkezik a budapesti Urániába és egy hétre rá országszerte az artmozikba.

Amedeo Modigliani (1884 - 1920) a 20. századiavantgárd jellegzetes képviselője, a párizsi iskola(École de Paris) tagja. Az igazság, a szépség, a tisztaság keresése vezette szenvedélyes művészetét, az óceániai, az afrikai, a görög, a római kultúra és az itáliai reneszánsz voltak ihlető forrásai, az itáliai quattrocento időszakából Sandro Botticelli festészete gyakorolt rá mély benyomást. Életében nem érte el a siker és az elismerés, bár az első világháború szenvedéseit átélt Európa kezdett éhezni azokra az értékekre, amelyeket Modigliani művészete reprezentál, az érdeklődés tovább fokozódott a második világháború után és napjainkban. Lineáris vonalakkal, finom kontúrokkal, tiszta színekkel érte el témái összefoglalását és szuggesztivitását. Modigliani festészete hazai festőink közül talán Barcsay Jenőre hatott leginkább.

A toszkánai Livornóban született Modigliani botrányokkal teli, viharos és bohém életet élt. A filmben egy új, eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel művészi pályája és magánélete: a szerelme és élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el. Modigliani életpályájának és művészetének bemutatása mellett a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken megjelennek a vásznon világszerte népszerű műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkásra nyúló ábrázolásmódja a védjegyévé vált.

Többek között olyan neves múzeumok kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina gyűjteménye, a Modigliani és a Montparnasse-i kaland című tárlat a Livornoi Városi Múzeumban, a Washingtoni Nemzeti Galéria és jelentős párizsi műgyűjtemények.

 

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail