Dada - archívum az Iowai Egyetem honlapján

Az amerikai Iowai Egyetem Dada-archívumában folyóiratok, könyvek és szórólapok lenyűgöző gyűjteményét találhatjuk meg, és most még oda sem kell utazni értük.

A dadaizmus vagy Dada az irodalomban és a képzőművészetben egyaránt jelentkező avantgárd művészeti mozgalom volt a 20. század elején. Az elnevezés a dada (vesszőparipa, „blabla”) francia szóra vezethető vissza, mivel célja a megdöbbentés volt.

Az első dadaista csoport 1916-ban szerveződött Zürichben Hugo Ball, Richard Hülsenbeck és Tristan Tzara vezetésével. Később a mozgalom jelentős központjai közé tartozott Berlin, Köln, Hannover, New York és Párizs, és kisebb dadaista csoportok alakultak Hollandiában és Olaszországban is. A dadaista mozgalom az 1920-as évek közepére megszűnt, de eredményei nagy hatást gyakoroltak a későbbi neoavantgárd törekvésekre, így Magyarországon Kassák Lajos, Déry Tibor, Moholy-Nagy László és Barta Sándor munkásságára.

Hivatalosan a dadaizmus Zürichben keletkezett 1916-ban. A dadaizmus kalandja azonban egy évvel korában elkezdődött New Yorkban. Picabia és Duchamp korabeli tevékenysége már vitathatatlanul hordozza a dadaizmus szellemének csíráit. Ha a Dada igazi produkciója mindenekelőtt a gesztus, akkor Duchamp és Picabia igazán kiváló dadaista művészek voltak, amikor 1915-ben New Yorkban a svájci és német dadaistákhoz hasonló, csak sokkal erősebb tevékenységbe kezdtek. A dadaista tevékenységet sok ottani művész is átvette.

Az 1979-ben alapított iowai Nemzetközi Dada Archívum tudományos forrásként használható a mozgalom tanulmányozásában. A színes gyűjtemény az Archívum honlapján tekinthető meg.

 

forrás: MTI, https://www.lib.uiowa.edu/dada/